Pinguïns pleite en flamingo's foetsie: deze dieren ontsnapten op spectaculaire wijze uit het Emmer dierenpark

Foto: Pixabay

De uitbraak van de vijf wasberen uit Wildlands staat niet op zichzelf. Door de jaren heen wisten meerdere dieren uit Wildlands en diens voorganger Dierenpark Emmen te ontsnappen, waaronder leeuwen, pinguïns en dwergotters. Lees hier een overzicht van de beroemdste ontsnappingen.

Leeuwinnen

Het is ruim dertig jaar geleden, maar voormalig hoofd dierverzorging Rieks Scheve zal het nooit vergeten. Twee ontsnapte leeuwinnen jagen hem de stuipen op het lijf wanneer hij tijdens een controleronde ’s nachts door het dierenpark fietst. Opeens ziet hij vier felle ogen op vier, vijf meter afstand. Scheve slaagt erin de dieren af te leiden door zijn fiets hun kant op te duwen en vlucht zelf een tractor in die daar toevallig staat.

Samen met de opgetrommelde politie drijft hij een van de leeuwinnen in een afgesloten dienstingang. De andere laat zich minder makkelijk vangen en bereikt zelfs even de buitenwereld. Op de grens van het park kruipt het roofdier in een boom die over het spoor hangt. Omdat er gevaar dreigt, schieten agenten de leeuwin af. Het slechte gaas, waarin de dieren een gat hebben gemaakt, blijkt de oorzaak van de uitbraak.

Wallaby

De ontsnapping van een wallaby uit 2017 kent voor het dier een dodelijke afloop. Het buideldier was vermoedelijk over het hek van zijn buitenverblijf gesprongen. Al snel na de avontuurlijke ontsnapping melden bezoekers van Wildlands dat er een wallaby losloopt. Medewerkers krijgen het dier in het vizier en proberen het terug te lokken. ,,Hij was al op de terugweg”, meldde een medewerker van de dierentuin destijds. Zijn verblijf zou het dier echter nooit meer bereiken, want via een kinderspeelweide bij de brug belandt de kleine kangoeroe op de leeuwenberg. Het dier gooit zichzelf letterlijk voor de leeuwen die de wallaby aanzien voor een lekker hapje.

Dwergotters

De dwergotters vinden in oktober 2004 een wel heel inventieve manier om uit hun nachtverblijf te ontsnappen. Speciale luiken moeten voorkomen dat de diertjes op avontuur gaan, maar de otters ontdekken dat als een van hen het luik omhoog houdt, de anderen er onderdoor kunnen. Eenmaal in het buitenverblijf klauteren de diertjes via een lange boomstam uit hun verblijf. De gealarmeerde verzorgers vangen ze en sluiten ze weer op. Om de otters voortaan toch onderdak te houden, wordt hun ontsnappingsroute afgesloten met een extra grendel en de boomstam ingekort.

Ringstaartmaki

Een ontsnapte ringstaartmaki veroorzaakt in augustus 2002 opschudding in het centrum van Emmen. Het diertje neemt even na acht uur ’s avonds de kuierlatten en huppelt voor het oog van verbaasde Emmenaren door het centrum. Horecaondernemers op het Marktplein zien dat de maki richting de drukke Hondsrugweg gaat en lokken hem terug naar het plein. Daar verschanst hij zich op grote hoogte in een nis van een eik. Pas ’s ochtends lukt het het dier met voer uit de boom te lokken. Een verdovingspijltje maakt daarna een eind aan het uitstapje.

Doodshoofdaapjes

Hoe maak je van de nood een deugd? Jarenlang mogen de doodshoofdaapjes niet vrij rondlopen in de Emmer dierentuin. Ze worden geacht op hun eigen eiland te blijven. Die regel lappen de klauteraars echter niet zelden aan hun laars. Doodleuk klimmen ze via de takken van de bomen naar het vasteland of gaan ze zwemmend de vrijheid tegemoet. Dierenpark Emmen besloot daarom dat de doodshoofdaapjes mochten ’ontsnappen’. Er werd ze zelfs geen strobreed in de weg gelegd wanneer ze uitstapjes willen maken buiten het park. „Het is hun eigen keus”, meldde dierentuinwoordvoerder Wijbren Landman. „Omwonenden weten dat ze aapjes in hun tuin kunnen aantreffen. We hebben hen een brief gestuurd en gezegd dat ze ze geen voer moeten geven. Dan gaan de aapjes vanzelf weer weg.”

Pinguïns

In 2012 ontsnapte een pinguïn doodleuk uit zijn verblijf. Het dier waggelde vanuit het dierentuingedeelte op de es richting het centrum. In de zomer van 2010 zien twee van zijn soortgenoten ook kans om op eigen gelegenheid te vertrekken uit hun Playa Pinguinos. Zeven jaar daarvoor ontsnapt er eentje wanneer een hek openstaat voor een bevoorrading met een vrachtwagen. Bezoekers signaleren de zeevogels in die tijd ook in de expositieruimte en in de lift van het espark. De dieren blijken op zoek naar een geschikt plekje om te broeden. Het dierentuinpersoneel besluit hierop de hekken tussen het dierentuinverblijf en het publieke gedeelte beter te laten sluiten.

Colobusaap

Een colobusaap wilde in 2014 wat meer bewegingsruimte en bereikte via een sluiproute het gibboneiland, aan de andere kant van het park. De onverwachte gast zaaide even paniek onder de gibbons, maar dat was van korte duur. Personeel van het dierenpark had weinig moeite om de colobus te vangen en terug te brengen naar zijn verblijf. Hoe het dier heeft kunnen ontsnappen was niet duidelijk. ,,Waarschijnlijk zag hij kans een grote sprong te maken. Een mooie tak die op de juiste plek hangt, kan al genoeg zijn’’, legde woordvoerder Hanneke Wijshake uit.

Prairiehondjes

Alsof ze de film Escape from Alcatraz hebben gezien. De prairiehondjes laten in september 2003 iedereen versteld staan met een ingenieus stelsel van ondergrondse gangen dat ze hebben gegraven. In hun zoektocht naar de vrijheid wroeten ze net zo lang door tot ze onder de muren van het buitenverblijf door kunnen kruipen. Aan de vrijheid komt een eind wanneer een bezoeker tot zijn verbazing twee oogjes tussen de stoeptegels door ziet gluren en het personeel alarmeert.

In 2019 was het weer raak. Een prairiehondje wandelde rond lunchtijd de winkel van Tourist Info Emmen aan de Monetpassage binnen. Medewerkers van Wildlands konden het dier snel te pakken krijgen en refereerden naar hem als ‘onze kleine delinquent’. Het dier was al vaker ontsnapt.

Flamingo

’Wow, ik zit bovenop het nieuws’, denkt een journalist in december 1989, wanneer hij in Emmen solliciteert naar een baan als verslaggever. Op de motorkap van zijn auto, waarmee hij stapvoets door het centrum rijdt, landt een flamingo. Net zo geschrokken als de reporter fladdert de roze vogel levendig verder. Het hoogpotige beest wordt door het dierentuinpersoneel tussen de struiken bij de Grote Kerk weggeplukt. „Wij kortwieken onze flamingo’s op een bepaald moment. Bij deze flamingo zou dat een paar dagen na zijn ontsnapping gebeuren”, zegt dierentuinwoordvoerder Wijbren Landman. De journalist die op de vogel stuitte, werd overigens aangenomen. Met dank aan de flamingo, die voor een mooi dierennieuwtje zorgde.

Jachtluipaarden

Zeker een grapje, denkt het personeel, wanneer een 12-jarige jongen komt vertellen dat er jachtluipaarden zijn ontsnapt. Maar het verhaal blijkt te kloppen. Liefst zes jachtluipaarden zijn uit hun verblijf gebroken en hebben zich verschanst op een achterpaadje. Drie van hen kunnen vrij snel in het nachtverblijf worden gedreven. De andere drie geven zich niet zo snel gewonnen en gaan er vandoor.

Ze ontsnappen zelfs uit het park, waarna ze onder meer achter een kerk aan de Sterrenkamp worden teruggevonden. De jachtluipaarden worden niet afgeschoten omdat ze volgens Rieks Scheve, voormalig hoofd dierverzorging, geen direct gevaar vormen voor de omgeving. Dat de dieren konden uitbreken, was volgens hem het gevolg van een menselijke fout. Een van de personeelsleden was vergeten de deur van het verblijf goed dicht te doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu