Plexiglas en looproutes, de rechtbanken in Noord-Nederland zijn coronaproof: 'We doen ons uiterste best om zaken niet nodeloos te vertragen'

De rechtbank in Noord-Nederland heeft ondanks de coronacrisis 70 tot 80 procent van het werk kunnen doen. Inmiddels zijn de rechtbanklocaties in Groningen, Assen en Leeuwarden coronabestendig.

De maatregelen rond het coronavirus troffen ook de rechtbank. Afgelopen maandag gingen de gebouwen weer open. ,,We hebben moeten berekenen hoeveel mensen er maximaal binnen kunnen zijn, hoeveel mensen er in een zaal passen. Zodat we binnen de regels het maximale kunnen doen,” zegt rechterlijk bestuurslid van de rechtbank Noord-Nederland, Albert Ploeger.

Advocaten, verdachten en andere procespartijen zijn weer welkom, publiek nog niet.

De afgelopen weken werden de rechtszalen alleen gebruikt voor noodzakelijke zaken, soms met behulp van een videoverbinding. De techniek zorgt af en toe voor problemen, zowel aan onze kant als bij anderen. ,,We zijn mede-afhankelijk van ketelpartners, zoals penitentiaire inrichtingen, advocatenkantoren", aldus Ploeger.

'Normaal gesproken doen we dit niet'

,,Het is voor ons allemaal relatief nieuw, we hebben dit in een noodtempo uitgerold. Want normaal gesproken doen we dit niet. We vinden het belangrijk dat we persoonlijk contact hebben met mensen en hen in de ogen kunnen kijken.”

Mensen die een beroep doen op de rechter zullen in veel gevallen langer moeten wachten op de behandeling van hun zaak. De maatregelen rond de coronacrisis zorgen ervoor dat de planning van zaken lastiger wordt. ,,We doen ons uiterste best om zaken niet nodeloos te vertragen”, benadrukt Ploeger.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
Coronavirus
menu