Plexiglas schotten in rechtbanken in Assen, Groningen en Leeuwarden moeten strafrechters en officier beschermen tegen corona

De rechtbank in Assen. Foto: Jaspar Moulijn

In vier zittingszalen van de rechtbanken in Noord-Nederland worden schermen van plexiglas geplaatst tussen de drie rechters, de griffier en de officier van justitie. Dit gebeurt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het rechtbankbestuur heeft volgens een woordvoerder besloten om de schermen te plaatsen in rechtszalen, waar strafzittingen worden gehouden. In de rechtbanken in Assen en Leeuwarden worden in één zittingszaal schotten van plexiglas geplaatst en in Groningen in twee zalen. Het gaat in alle gevallen om vier hoge schermen tussen de rechters en een lager scherm aan de voorkant.

Alleen urgente zaken

De schotten worden donderdag geplaatst. Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, behandelen de rechtbanken alleen nog zeer urgente zaken. Zo wordt geen enkele strafzaak inhoudelijk behandeld. Ook worden nog nauwelijks verdachten aangevoerd naar de rechtbank. Advocaten wordt verzocht hun pleidooi schriftelijk te doen of via een videoverbinding.

Plexiglas schotten geen landelijk beleid

De rechtbanken onderzoeken mogelijkheden om ondanks alle beperkingen door corona zo snel mogelijk ook weer strafzaken inhoudelijk te behandelen. Er dreigt een stuwmeer aan strafzaken te komen terwijl er al flinke achterstanden zijn. Ook verdachten en slachtoffers zijn gebaat, zo erkent de rechtspraak, bij een snelle behandeling.

De plaatsing van de schotten is een zelfstandige keuze van het rechtbankbestuur Noord-Nederland. Volgens de Raad van de Rechtspraak is het geen landelijk beleid. Ook in de rechtbank in Den Haag zouden schotten worden geplaatst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu