Pleziervaart maakt inhaalslag: net als kampeerders blijven ook vaarrecreanten vaker in eigen land

Els en Jan Bosma: Dit jaar geen België, Frankrijk of Duitsland, maar vanwege corona gewoon Nederland.

Zo’n gekkenhuis als in Friesland is het niet, maar ook in Drenthe is het druk met vaarrecreanten. Na een voorseizoen met vrijwel geen boten vanwege corona, is de recreatievaart nu bezig aan een inhaalslag.

Cijfers van de provincie ondersteunen bij een eerste blik die trend nog niet, want die blijven achter met voorgaande jaren. Maar in ogenschouw moet worden genomen dat de start van het vaarseizoen in Drenthe twee maanden later was vanwege corona.

Niet al op 1 april werd de winterbediening van bruggen en sluizen losgelaten, maar pas op 29 mei. ,,In kortere tijd denken we toch uit te komen op dezelfde aantallen als vorig jaar’’, zegt woordvoerder Amarins van der Feen van de provincie. ,,Daarom is het gemiddeld genomen nu dan ook drukker.’’

Kampeerders

Net als kampeerders dit jaar vaker in eigen land blijven, zoeken ook vaarrecreanten minder het buitenland op. ,,We zouden dit jaar naar de Belgische Ardennen varen, via Namen. De hele winter zijn we bezig geweest met voorbereidingen. Routes uitstippelen, lezen over bestemmingen. De gebruikelijke voorpret. Maar vanwege corona blijven we dit jaar in Nederland’’, zegt Jan Bosma uit Zwaagwesteinde.

En dat is beslist geen ramp, vindt zijn vrouw Els. De voor hen gebruikelijke reisbestemmingen als Frankrijk, Duitsland en België moeten maar even wachten. Ze liggen in de haven van Nieuw-Amsterdam, die zowat iedere dag vrijwel volstroomt met tientallen vaarrecreanten. ,,Moet je nu eens om je heen kijken, hoe lekker druk en gezellig het is. En bovendien gratis. Vaar je op de IJssel, dan moet je in plaatsen als Deventer en Zutphen liggeld betalen. Twintig euro per nacht is dan niks.’’

Friesland het walhalla, waarom dan naar Drenthe

Wat Friezen in Drenthe zoeken, terwijl ze zelf in het walhalla van de watersport wonen? ,,Ik kom vrijwel ieder jaar wel in deze buurt’’, zegt Eeltje Terpstra uit Burdaard. Net als de familie Bosma vaart ook hij al meer dan veertig jaar, samen met zijn vrouw. ,,Nou, dan ken je de provincie Friesland wel zo’n beetje. Het is er mooi, maar momenteel ook een gekkenhuis. Je hoeft er niet te proberen nu een bootje te huren. Nee, dan liever toch meer de rust hier. We maken vaker een rondje via Groningen, Drenthe en Overijssel. Dankzij de opening van de Veenvaart tussen Ter Apel en Erica (in 2013, red.) hoeven we niet meer terug als we in Stadskanaal zijn, maar kunnen we mooi Drenthe doorsteken.’’

‘Sfeer is afstandelijker door corona’

Rob en Ineke Uitendaal wonen het hele jaar op hun boot. ‘s Winters liggen ze in Haarlem. ,,We blijven meestal in eigen land. Maar het is dit jaar anders op het water, vanwege corona. De sfeer is afstandelijker. Dat is ontzettend jammer. Net zoals hier in de haven. Normaal gesproken zitten wij en anderen ‘s avonds vaak even op de wal, maar dit jaar blijft zowat iedereen op zijn eigen boot’’, merken de twee.

,,Het gaat toch vaak om gepensioneerden die varen. Mensen op leeftijd, een risicogroep dus. Begrijpelijk ook. Wij stappen ook niet zo maar een winkel binnen. Als het ook maar een beetje druk is, doen wij de boodschappen wel een andere keer. Je gezondheid gaat voor alles.’’

Gestage afname pleziervaart de afgelopen jaren

De pleziervaart mag dan de achterstand van dit jaar goed maken, op de langere termijn neemt het aantal vaarrecreanten in Drenthe gestaag af. De provincie houdt cijfers bij van passages bij verschillende sluizen in afzonderlijke kanalen: Veenvaart, Stieltjeskanaal, Noord-Willemskanaal, Drentsche Hoofdvaart en Verlengde Hoogeveenschevaart. Waren er in 2013 in totaal nog 15.370 passages, in 2019 daalde dat aantal tot 10.099.

De afname is in schril contrast met de forse investeringen die de overheid de afgelopen jaren heeft gedaan voor de pleziervaart. De Veenvaart (of Koning Willem-Alexanderkanaal) werd in 2013 in gebruik genomen, in Dieverbrug is een passantenhaven uitgegraven terwijl in 2017 koning Willem-Alexander de feestelijke opening verrichtte van de Blauwe As, de nieuwe recreatieve vaarroute door Assen.

Vergrijzing

Niet alleen Drenthe heeft met die afname te maken. Onder jachtbezitters is een flinke vergrijzing gaande. De boten vragen om regelmatig onderhoud en brandstof is steeds duurder geworden. Jongere mensen pakken liever de auto of het vliegtuig voor hun vakantie, was tot voor kort de veronderstelling.

Maar corona zou het tij kunnen keren: de verkoop van boten nam sinds het virus een hoge vlucht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu