Pleziervaart ondanks corona welkom in Drenthe, toch blijven de bootjes weg met Pasen

Doodse stilte dit voorjaar bij de Dieversluis. Omdat de horeca dicht is, hebben deze motorrijders hun eigen 'terrasje' ingericht. FOTO DVHN

Het is lente, de zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. In andere jaren zag je begin april al de eerste jachtjes in de Drentse kanalen dobberen: altijd een vrolijk gezicht. Nu is dat anders.

De coronacrisis houdt veel vaarrecreanten dit voorjaar weg uit Drenthe. Intensief verkeer van plezierjachten zou niet stroken met alle beperkende maatregelen die zijn getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Toch heeft de provincie op dit moment nadrukkelijk niet alle pleziervaart verboden. Jachtjes zijn, corona of niet, welkom in Drenthe. Wel moeten eigenaren er rekening mee houden dat bruggen en sluizen maar beperkt worden opengedraaid. De provincie heeft vanwege de coronacrisis besloten de start van het vaarseizoen, normaal op 1 april, uit te stellen.

Langs de sluis? Drie dagen tevoren aanvragen!

Daarmee is de winterbediening van bruggen en sluizen verlengd. Voor de pleziervaart houdt dat in dat een schipper die een brug of sluis wil passeren dit minimaal drie dagen tevoren dient te melden.

Deze verlengde winterbediening heeft een drempel opgeworpen. Spontaan de provincie doorkruisen – het populaire Rondje Drenthe! – zit er even niet in. Maar wie op Goede Vrijdag, met een verwacht zonnig paasweekend voor de boeg, met de auto langs de Drentsche Hoofdvaart rijdt, van Smilde tot in Havelte, ziet onderweg helemaal geen jachten in het water. Niet één.

Hier wreekt zich dat Drenthe als vaarprovincie ligt ingesloten. En dat provincies, net als in hun coronabeleid voor campings en vakantieparken, elk hun eigen aanpak kiezen.

Algeheel vaarverbod rond Giethoorn

Veel bootjesbezitters moeten om in Drenthe te komen eerst door de Kop van Overijssel. Die provincie houdt tot 1 juni bruggen en sluizen gesloten voor alle ‘niet-noodzakelijke recreatievaart’. Een uitzondering wordt alleen gemaakt voor boten die van de werf af komen.

Voor het paasweekend geldt rond Giethoorn zelfs een algeheel vaarverbod, maakte Veiligheidsregio IJsselland eerder deze week bekend. Aanleiding is de drukte met bootjes vorig weekend.

De Drentse kanalen zijn populair bij Duitse vaarrecreanten. Maar ook vanaf de oostkant hoeven even geen jachten op de provinciale vaarwegen te worden verwacht. Op last van het RKI, de Duitse evenknie van het RIVM, moeten Duitsers die in het buitenland zijn geweest na terugkomst twee weken in quarantaine. Deze maatregel geldt vanaf Goede Vrijdag.

‘Recreatievaart half mei pas op gang’

Provinciewoordvoerder Eddy Beuker laat weten dat de start van het vaarseizoen in Drenthe vooralsnog is uitgesteld tot 1 mei. Tot die tijd geldt de winterbediening van bruggen en sluizen. Dat het fraai lenteweer is en toch stil op het Drentse water ziet Beuker zelf niet als heel bijzonder: ,,Doorgaans komt de recreatievaart half mei pas echt op gang.”

Nieuws

Meest gelezen

menu