Podcast biedt alternatief voor 4 mei herdenking Kamp Westerbork: #ikherdenkthuis

Spoorlijn in Kamp Westerbork. Foto: SOCB - Pixabay

De herdenking op 4 mei bij het Nationaal Monument Westerbork is afgelast, maar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork biedt met een podcast de mogelijkheid om die dag toch stil te staan bij de slachtoffers.

,,Het is ontzettend jammer dat we, zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd, niet op het kampterrein kunnen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog”, zegt Gerdien Verschoor, directeur van het Herinneringscentrum.

Sprekers kunnen toch hun verhaal vertellen

Volgens Verschoor is bewust gekozen voor een podcast als alternatief. Die kan 4 mei op een zelfgekozen moment worden beluisterd.

,,Zo bieden we de sprekers die we voor 4 mei gevraagd hadden, de mogelijkheid om toch hun verhaal te vertellen. Onder hen zijn ook overlevenden van kamp Westerbork die uit eigen ervaring over de oorlog vertellen. Deze groep wordt steeds kleiner. Voor hen is het heel belangrijk toch een luisterend oor te bereiken, vooral op de dag waarop hun familieleden worden herdacht.”

‘Kom niet naar het kampterrein en herdenk thuis’

Het Herinneringscentrum organiseert maandag 4 mei niets op het kampterrein. ,,Onze oproep is dan ook: kom niet naar het kampterrein en herdenk thuis.”

De podcast is vanaf 4 mei beschikbaar op de website van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu