Podcast over prehistorie van Hunebedcentrum uit Borger tikt de 50 afleveringen aan. 'Dit is voor mensen die graag leren zonder te hoeven lezen'

Het Hunebedcentrum met keientuin in Borger. Foto: Marcel van Kammen

Het gebruik van Big Data in de archeologie, het verdwenen landschap onder de Noordzee of uitleg over een hunebed of een pingoruïne, alles komt voorbij in de podcast over de prehistorie van het Hunebedcentrum uit Borger. Die is nu toe aan de 50ste aflevering.

De podcast begin eind vorig jaar. Inmiddels hebben meer dan drieduizend luisteraars geluisterd naar de verhalen over archeologie, de prehistorie en hunebedden.

Zo wordt er met gasten als Valerie Trouet (Dendroklimatoloog), Yftinus van Popta (Maritiem archeoloog), archeologe Riemke Scharff en gastconservator geologie Harry Huisman gesproken over taal in de prehistorie, dieren in het Neolithicum, keien, memorabilia, Europese megalieten en jaarringen.

,,Voordeel van een podcast is dat het blijft bestaan, daarmee is het niet zo vluchtig als live-radio”, zegt directeur Harrie Wolters. ,,Een podcast is voor mensen die graag leren zonder te hoeven lezen.”

Wat komt er in de 50ste aflevering aan bod?

In de 50ste aflevering komt conservator Luc Amkreutz van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden aan het woord. In het gesprek met hem staat het Doggerland centraal, het verdwenen landschap onder de Noordzee.

Over dit onderwerp is ook een boek verschenen, en er is een tentoonstelling gemaakt in het Rijksmuseum van Oudheden.

Plannen voor een museumcafé

Volgens Wolters bestaan er plannen voor een podcast in cafésetting, met meerdere kenners over een onderwerp aan tafel. ,,Vanwege corona hebben we dat nog niet opgestart, maar ik zie het nu al voor me. Het Hunebedcentrum wordt steeds meer een centrum voor archeologie. De podcast werkt daar aan mee.”

De podcast is te vinden op Spotify , Google en Soundcloud. De afleveringen variëren van 10 tot 25 minuten en worden wekelijks op woensdag geplaatst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu