Politie heeft inmiddels 120 tips over man die wordt verdacht van misbruik 5-jarig meisje in Roden, maar hem vinden blijkt lastiger dan gedacht

De beelden van de man die Opsporing Verzocht liet zien.

De politie Noord-Nederland heeft tot dusver 120 tips gekregen over de man die wordt verdacht op maandag 15 juni in Roden een 5-jarige meisje seksueel te hebben misbruikt. Het vinden van de verdachte blijkt ingewikkelder dan op voorhand gedacht.

De politie toonde 23 juni in het NPO-programma Opsporing Verzocht vrij duidelijke en herkenbare camerabeelden van een man die het meisje zou hebben misbruikt. Dat misbruik gebeurde aan het einde van de middag in een steegje middenin het dorp Roden.

De politie zou de camerabeelden niet tijdens het programma laten zien als de man zich voor de uitzending zou melden. De camerabeelden zouden onmiskenbaar tot herkenning leiden, zei de politie daarbij.

De beelden bleken inderdaad vrij scherp en lieten een blanke man zien tussen de 40 en 50 jaar oud, met stoppelbaard en bruin haar.

Identificatie toch weerbarstiger dan gehoopt

Maar inmiddels zeven weken verder heeft de politie nog geen arrestatie kunnen verrichten, bevestigt woordvoerder Paul Heidanus. ,,Er zijn goede camerabeelden van de man, we hebben ook meerdere namen doorgekregen, maar het heeft nog niet geleid tot het identificeren van deze man. In de praktijk blijkt dat weerbarstiger en ingewikkelder dan wij vooraf hadden gehoopt.”

Op de beelden, afkomstig van beveiligingscamera’s van buurtbewoners aan de Aukemastraat in Roden, is te zien hoe de verdachte meerdere malen langs het steegje rijdt waar het meisje speelde met een vriendinnetje. De steeg leidt naar een speeltuintje aan het Nijlandspark waar op dat moment meer kinderen waren. De man droeg een blauw shirt met op de bovenkant van de rug een wit vlak, mogelijk een merklogo.

Inmiddels hebben 120 mensen zich gemeld met een tip over de zedenzaak. Volgens de politie zijn er namen genoemd en is er informatie verstrekt over de fiets waarop de man zat toen hij zich vergreep aan het jonge kind. Heidanus: ,,120 tips zijn veel en dat vereist ook veel uitzoekwerk. Het gaat om namen, maar ook om informatie over de fiets.”

Seizoensarbeider?

Dat de duidelijke beelden nog niet tot een arrestatie hebben geleid, kan bijvoorbeeld betekenen dat de verdachte een kluizenaarsbestaan leidt. Maar het kan ook om een man gaan uit bijvoorbeeld Polen, Tsjechië of Litouwen die slechts tijdelijk in Nederland verblijft, bijvoorbeeld om hier als seizoensarbeider te werken. In dat geval kan het zijn dat de verdachte amper mensen uit het gebied kent. Heidanus geeft aan dat de politie met alle scenario’s rekening houdt, maar zo lang de dader onbekend is blijft dat volgens hem gissen.

Politieagenten hebben vrijdagochtend een gesprek gevoerd met de familie van het 5-jarige meisje om hen op de hoogte te brengen van de situatie. ,,Hoeveel tips er binnen zijn gekomen en wat wij tot dusver hebben gedaan.” Woordvoerder Heidanus hecht er aan om te vertellen dat de zaak de hoogste prioriteit heeft van de politie. ,,Dat behoeft geen betoog hoe belangrijk wij dat vinden. Mocht je toch nog info hebben, deel het. Wij willen niks missen in deze zaak.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu