Politie gaat vanwege het alcoholverbod extra letten op verplaatste feestjes bij recreatieplassen

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) gaan extra letten op het sinds woensdagavond geldende alcoholverbod bij Drentse recreatieplassen en in de bossen.

Feestjes gaan zich mogelijk verplaatsen

Feestjes gaan zich mogelijk verplaatsen ANP

Dat stelt burgemeester Marco Out (gemeente Assen) die tevens de voorzitter is van de Veiligheidsregio Drenthe.

Out stelt dat handhavers extra zullen toezien op het verbod om alcohol te kopen en drinken tussen 20.00 uur en 07.00 uur. En dan vooral zogenaamde verplaatste feestjes die niet langer meer in het cafe kunnen, maar dan bij recreatieplassen worden gehouden.

Het alcoholverbod is een van de maatregelen die premier Mark Rutte dinsdagavond afkondigde om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Verplaatsen feestjes

Agenten zullen volgens Out extra letten op mensen die, in plaats van het cafe, nu de toevlucht zoeken bij recreatieplassen of in de bossen om daar te gaan drinken of om een feestje te bouwen. ,,Dat is iets wat we in de eerste coronagolf en in de zomer hebben gezien. Feestjes die werden verplaatst naar bijvoorbeeld recreatieplassen.”

Politievakbond ANPV vindt juist dat het kabinet de verkoop van alcohol volledig aan de ketting moet leggen en niet alleen de alcoholverkoop tussen 20.00 uur en 07.00 moet verbieden. ,,Nu gaat iedereen om halfacht nog even langs de winkel om bier en wijn te halen. Een compleet verbod is veel makkelijker te handhaven”, zegt voorzitter Xander Simonis.

Situatie echt ernstig

Out zegt echter dat politie en boa’s in Drenthe extra zijn geïnstrueerd om in te grijpen als dat nodig is. ,,Ze schrijven ook zeker een bekeuring uit”, waarschuwt de Veiligheidsregio-voorzitter. Het risiconiveau in de provincie Drenthe is dinsdag verhoogd naar ernstig.

Vooral in de gemeente Emmen neemt het aantal besmettingen fors toe, ziet ook Out. ,,De situatie in heel Drenthe is ernstig. Het aantal besmettingen neemt snel toe. De afgekondigde kabinetsmaatregelen zijn echt nodig om het virus te keren.”

De voorzitter van de veiligheidsregio roept de Drenten op om zich goed aan de regels te houden. Hij praat wat dat betreft de minister-president na, zegt hij ook zelf. ,,Ga nou niet op zoek naar de mazen in de wet. De situatie is echt ernstig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu