Politie houdt mannen uit Emmen en Coevorden aan voor hypotheekfraude

Aanhoudingen voor hypotheekfraude. Illustrator: Shutterstock

De politie Noord-Nederland heeft de afgelopen week drie mannen aangehouden voor hypotheekfraude. Het gaat om een 42-jarige man uit Emmen, een van 44 uit Coevorden en een man van 42 uit Enschede.

In Coevorden is een kantoorpand in doorzocht waarbij administratie en gegevensdragers in beslag genomen zijn. De woning van de betreffende fraudeur is ook in beslag genomen.

De recherche startte eind 2021 een onderzoek naar aanleiding van een incident dat in eerste instantie niets met fraude te maken had. Tijdens dat onderzoek stuitte de politie op berichtenverkeer dat hier wel op wees. Toen werd een nieuw onderzoek gestart. Uit de informatie bleek ook dat twee andere verdachten, een onafhankelijke hypotheekbemiddelaar en een ondernemer, een belangrijke rol speelden in deze fraude.

Zogenaamd dienstverband

De hypotheekbemiddelaar benaderde, namens de fraudeur, een gewone bank voor het aanvragen van een hypotheek voor de aankoop van een woning. De fraudeur heeft daarbij voorgewend dat er een loondienstverband is door op papier in dienst te zijn bij een kleine ondernemer in zijn sociale kring. Deze bevriende ondernemer geeft een werkgeversverklaring en salarisstroken af. Op basis daarvan verstrekt de bank vervolgens een hypothecaire lening waarvan de fraudeur de woning koopt.

Op deze manier kan de fraudeur aan een woning komen. Daar kan degene zelf in gaan wonen, maar het gebeurt volgens de politie ook dat het pand gebruikt wordt voor criminele activiteiten zoals de productie van drugs. Vastgoed wordt ook gebruikt om geld mee wit te wassen. Crimineel geld wordt door de hypotheekaflossingen druppelsgewijs legaal gemaakt.

Het politieonderzoek gaat verder; de verdachten worden gehoord. Omdat de hypotheekbemiddelaar een vergunning heeft, is ook de Autoriteit Financiële Markten ingeschakeld.

Nieuws

menu