Politie plaatste zender op scootmobiel heidebrandverdachte

Lambert D. in de rechtbank. Tekening Annet Zuurveen

De politie heeft na een grote heidebrand in Fochteloo een peilbaken geplaatst in de scootmobiel van de verdachte van heidebranden in Drenthe en Friesland. Dat bleek donderdag bij de rechtszaak tegen 70-jarige verdachte, Lambert D. uit Smilde.

Tegen de man is 2,5 jaar gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk geëist. Hij zou van maart tot eind mei vijf branden in natuurgebieden hebben gesticht om wraak te nemen op Natuurmonumenten. De man, die in een rolstoel zit, heeft al jaren een conflict met de natuurorganisatie. Uit gegevens van het peilbaken blijkt dat hij in de buurt van de laatste drie branden was.

Behandeling
De officier vindt dat de man behandeld moet worden voor zijn persoonlijkheidsstoornissen en zijn alcoholverslaving. Hij is volgens een psychiater licht verminderd toerekeningsvatbaar. De deskundige constateert narcistische en paranoïde persoonlijkheidstoornissen. De officier verzoekt de rechtbank ook om D. een gebiedsverbod op te leggen: dan zou hij tijdens een proeftijd van 3 jaar niet meer op grond van Natuurmonumenten mogen komen.

Verdachte Lambert D. is in juni opgepakt op verdenking van brandstichting. Hij zou verantwoordelijk zijn voor heidebranden op het Fochteloërveen en het Dwingelderveld en voor natuurbranden in Smilde, Beilen en het buurtschap Oude Willem. D. had enkele jaren geleden een conflict over grondpacht met Natuurmonumenten.

Ontkenning
De man uit Smilde heeft donderdag verklaard dat hij zich niets van de brandstichtingen kan herinneren. Hij ontkent. Eerder heeft D. uitgebreide bekennende verklaringen afgelegd. D. heeft lichamelijke klachten en zit in voorarrest op een speciale zorgafdeling van justitie. Een van zijn onderbenen is geamputeerd in 2010. Advocaat Gerard Gijsbert vroeg om vrijspraak. Het plaatsen van het peilbaken is, zo stelt hij, onrechtmatig geweest.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu