Forse hennepkwekerij opgerold vlak bij station van Emmen. Straatwaarde: 'Misschien wel een ton'

Het henneppand in Emmen.

Het henneppand in Emmen. Foto: DVHN

Woensdagochtend is een hennepkwekerij in Emmen ontmanteld door de politie. Bij de inval door een arrestatieteam werd een verdachte aangehouden. Ondernemers in de buurt noemen de buurt steeds onveiliger.

Het is half twaalf. Twee uur eerder is aan de Verlengde Spoorstraat in Emmen een inval gedaan bij het wit-blauwe bedrijfspand aan de stationszijde van de straat waar meerdere sport- en dansscholen zitten.

Een agent komt met vijf tassen van bekende grootgrutters naar buiten. Uit de plastic tassen stijgt de kenmerkende lucht van hennep op. De diender zet de bigshoppers op de achterbank. Ruim 15 kilo is de inschatting van de manschappen ter plaatse. Straatwaarde: tienduizenden euro’s, ‘misschien wel een ton’.

Stroom illegaal afgetapt

De inschatting blijkt niet gek laat een woordvoerder van de politie later weten. De buit volgens haar: ,,10 à 15 kilo henneptoppen en ruim 700 bakken potgrond met net ingezaaide of net geoogste hennepplanten.’’

Bij de inval, waarbij de toegangsdeur aan gruzelementen ging, werd een man op heterdaad betrapt bij hennep gerelateerde activiteiten. Hij werd meteen meengenomen naar het bureau. De politie wil nog niets zeggen wie hij is, wat zijn leeftijd is of zelfs niet waar hij vandaan komt. Energiebedrijf Enexis heeft dinsdag het ‘illegale afgetapte stroom’ afgesloten.

Geen idee

Terwijl de forensische recherche bezig is met een sporenonderzoek, staat de overbuurvrouw dinsdag de parkeervakken voor haar verfzaak bladervrij te maken. ,,Dat doe ik normaal gesproken veel vroeger, maar toen was die inval net aan de gang. Dat hebben we dus eerst maar even vanachter het raam bekeken.’’ Wie de huurders aan de overkant zijn, weet ze niet. ,,Er kwam weleens iemand langs, maar ik had geen idee wat ze binnen uitspookten. Ze hebben ook geen naam op de gevel hè. Ik snap nu wel waarom.’’

Gemeenteraadslid Dennis Dekker van Wakker Emmen komt ook even buurten. ,,In de raad hebben we al eens vragen gesteld over de onveiligheid en overlast in deze straat. Nu komt dit er ook nog eens bij. Mijn dochter runt een dansschool aan de overkant en krijgt regelmatig ongeruste signalen van ouders en leerlingen.’’

Verhuizen

Dat gaat volgens verschillende ondernemers in de straat dan met name over drugsgebruik en rondhangende dak- en thuislozen en asielzoekers. De straat grenst aan het stationsgebied van Emmen waar deze problemen niet onbekend zijn. Het is mede reden voor de verfzaak om een nieuwe locatie te zoeken. ,,Wij vertrekken binnenkort naar elders’’, zegt de eigenaresse.