Politie ruimt drugslab voor de productie van amfetamine in Stieltjeskanaal. 'Ik heb wel eens een ontmanteling van een drugslab gezien, maar dit neemt wel grote vormen aan'

Een arrestatieteam heeft woensdagavond een inval gedaan in een boerderij aan het Stieltjeskanaal. Er zijn vijf personen aangehouden.

Het drugslab dat woensdagavond werd ontdekt in Stieltjeskanaal werd gebruikt voor de productie van amfetamine.

Een arrestatieteam deed woensdagavond een inval in een boerderij aan het Stieltjeskanaal. Vijf personen zijn aangehouden. Een politiehelikopter hield vanuit de lucht de situatie in de gaten.

Vier verdachten konden direct ter plaatse worden aangehouden. Het gaat om een man uit Zwijndrecht (34), Den Haag (38), Dordrecht (37) en de gemeente Coevorden (56).

Een vijfde verdachte (de 36-jarige uit Utrecht) werd in de buurt van Zwolle in een auto aangehouden. Deze verdachten worden verhoord en zitten nog in beperkingen.

Ketels, vaten en grondstoffen

Op het terrein zijn ketels, vaten en grondstoffen aangetroffen voor de productie van drugs. Ook werden drie auto’s in beslag genomen, waaronder een Jaguar. Het gaat volgens de politie om een professioneel drugslab dat toegerust was op de productie van honderden liters product per week. ‘Het gaat hier vermoedelijk om een tussenproduct in de amfetamineproductie. De straatwaarde hiervan ligt rond de 800 euro per liter.’

Grote gevaren

Het LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen) haalt de stoffen en materialen nu uit het pand. ‘Dit team is gespecialiseerd is in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen. De chemische stoffen worden vernietigd en door forensische rechercheurs worden sporen veilig gesteld voor verder onderzoek’, vertelt een woordvoerder van de politie. ‘Een drugslab brengt zeer grote gevaren met zich mee. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn, zeker wanneer het drugslab zich in een woonbuurt bevindt, vooraf niet te overzien.’

Het is momenteel druk bij de boerderij. Volgens omstanders zijn er 15 tot 20 wagens van de politie en recherche aanwezig. ‘Ik heb wel eens een ontmanteling van een drugslab gezien, maar dit neemt wel grote vormen aan’, aldus fotograaf Herman van Oost, die aanwezig is.

Het pand werd in februari 2019 al drie maanden gesloten door burgemeester Bert Bouwmeester omdat er toen een hennepkwekerij werd ontdekt.

Nieuws

menu