Politie verstuurt sms-bom in zedenzaak Roden. Ook betere beelden van herkenbare verdachte verspreid

Specialisten hebben de beelden van de verdachte van de zedenzaak in Roden bewerkt. Foto: politie

De politie heeft vrijdagochtend een sms-bom verstuurd naar 2300 mensen die op maandag 15 juni in de omgeving waren van de plek waar een 5-jarig meisje in Roden seksueel werd misbruikt.

De mobiele telefoons van de 2300 mensen zijn die dag aangestraald op de telefoonmasten in de omgeving van de Aukemastraat in Roden. Alle mobiele telefoonnummers die tussen 15.30 uur en 17.00 uur in de buurt waren van de plek waar het zedenmisdrijf plaatsvond, hebben een sms-bericht gekregen. Het Openbaar Ministerie gaf toestemming voor dit uitzonderlijke opsporingsmiddel.

Gericht verstuurd

Op 15 juni fietste een blanke man in een lichtblauw shirt het steegje binnen waar twee meisjes aan het spelen waren. De man vergreep zich aan een van hen. Nadat de man weer was vertrokken, sloegen de meisjes direct alarm. De sms is daarom gericht gestuurd, bevestigt politiewoordvoerder José van Gijssel. Dat kan ook betekenen dat de dader een sms heeft gekregen. ,,Als dat zo is, hopen we dat hij zich alsnog meldt”, laat Van Gijssel weten.

Een week na het gruwelijke zedenincident verspreidde de politie camerabeelden van de verdachte die rond 16.30 uur de smalle steeg infietste. Het gaat om een straatje bij de Aukemastraat dat naar een speeltuintje leidt. De politie heeft altijd gesproken van een ‘ernstig zedenmisdrijf’.

Beelden verfijnd door specialisten

Die beelden zijn opnieuw vrijgegeven. Ze zijn bewerkt door specialisten van de politie. Daardoor, zo laat woordvoerder Van Gijssel weten, is de man beter herkenbaar. ,,Ze zijn zodanig bewerkt dat je een beter beeld kan krijgen van de verdachte. Zijn gezicht lijkt voller. Door allerlei toepassingen van onze specialisten zijn de beelden best anders geworden. Je hoeft niet op de plaats van het delict te zijn geweest om de man te herkennen”, zegt de politiewoordvoerder.

2300 mensen kregen vrijdag rond half 11 de sms. Daarin vraagt de politie opnieuw naar de bewerkte camerabeelden te kijken. Ook wordt de geadresseerden opgeroepen nog eens na te denken of ze waardevolle informatie hebben. De politie gaf eerder deze week aan de ‘hoogste prioriteit’ te geven aan het opsporen van de dader.

Mogelijk in andere taal

Bronnen laten weten dat wordt overwogen een opsporingsbericht uit te doen laten gaan in andere talen dan de Nederlandse. Het zou namelijk mogelijk kunnen zijn dat de verdachte een seizoensarbeider is uit landen als Polen, Tsjechië of Litouwen.

De zedenzaak in Roden is ook al in Opsporing Verzocht geweest. Dat heeft tot dusver 120 tips opgeleverd. De man heeft een best opvallend blauw shirt aan met op de schouders een wit vlak, mogelijk een merklogo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu