Politie vindt drugslab in woonwijk in Nieuw-Roden. Drie verdachten aangehouden

De drugs die is gevonden in het pand in Nieuw-Roden. Foto: Politie Noord-Nederland

De politie rolde donderdagmiddag een drugslab midden in een woonwijk in Nieuw-Roden op. Alle onderdelen voor een laboratorium waren aanwezig, maar het was niet in werking. Drie verdachten zijn aangehouden.

Een 38-jarige man uit Assen en twee mannen van 31 en 39 jaar uit de gemeente Noordenveld zijn aangehouden. Zij worden verdacht van het voorbereiden, produceren, verwerken en verkopen van harddrugs. De verdachten zitten in volledige beperking en mogen dus alleen contact hebben met hun advocaat.

Woonwijk

‘De onderdelen en grondstoffen zijn verspreid over twee woningen aangetroffen midden in een woonwijk waar veel kinderen wonen en spelen. Het produceren van synthetische drugs gaat gepaard met veel gevaren. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn vooraf niet te overzien. Niet enkel de productie van synthetische drugs, ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie, is levensgevaarlijk’, meldt de politie.

In de panden in Nieuw-Roden zijn ketels, vaten en grondstoffen voor de productie van drugs aangetroffen. Omdat deze stoffen zo gevaarlijk zijn, heeft het Landelijke Faciliteit Ontmantelen deze uit het pand gehaald. Dit team is gespecialiseerd is in het ontruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen.

Inval in Leeuwarden

In dit onderzoek is ook een inval gedaan in een woning in Leeuwarden. Daar werd is 40 kilogram eindproduct aangetroffen, met vermoedelijk een straatwaarde van enkele miljoenen euro’s. Onderzoek zal uit moeten wijzen om welke stof het precies gaat.

De politie is tijdens het onderzoek meerdere dumpingen van drugsafval tegengekomen. Het lozen van drugsafval in de natuur veroorzaakt milieuschade.

Nieuws

Meest gelezen

menu