Politie waarschuwt mtb’ers voor levensgevaarlijke dradenspanner

De politie is op zoek naar degene die strakgespannen draden hangt op mountainbike-routes in Drenthe en Groningen. Aanleiding is het ernstige letsel van een mountainbiker uit Gasselternijveen anderhalve maand geleden in Drouwen.

Er zijn inmiddels diverse meldingen bekend bij de politie, meldt Paul Valkenburgh van de politie Noord-Nederland. Een van de vragen die voorliggen is of er een verband bestaat tussen de draden die op de verschillende routes zijn aangetroffen.

Poging tot doodslag?

Valkenburgh en wijkagent Theo Dieterman waarschuwen alle mountainbikers in Drenthe en Groningen goed op te passen. ,,Het baart ons zorgen dat er nu op verschillende plekken zulke draden over mountainbikeroutes zijn gespannen.”

De fietser in Drouwen reed in april tegen een ijzerdraad aan dat op 1,50 meter hoogte was gespannen tussen twee bomen. ,,Dit is op zijn minst poging tot zware mishandeling, mogelijk zelfs poging tot doodslag.” Een maand later is er ook een melding gekomen dat er een draad over een MTB-route in het Veninga Bos in Pekela was gespannen.

Afgelopen donderdag vonden politieagenten nog een geknapt, stevig, draad aan de Nijslootsweg bij Gieten (MTB-route Gieten). Een mountainbiker was hier tegenaan gereden en het touw sneed in zijn hals. ,,Gelukkig kan hij het navertellen. Wij willen voorkomen dat er doden vallen”, zegt Dieterman. Ook vorig jaar zijn meerdere strakgespannen draden gevonden op verschillende locaties. De wijkagent vraagt mountainbikers in groepjes op pad te gaan. ,,Laat eenlingen ook vooral hun telefoon meenemen.”

Vrees dat vaker gebeurt

Het is niet uitgesloten dat de agenten een onvolledig beeld hebben van het aantal (ijzer)draden dat gespannen is. ,,De vrees is dat dit vaker voorkomt, maar dat het niet wordt gemeld. Omdat fietsers bijvoorbeeld denken dat ze tegen een tak zijn aangereden.” Dat is afgelopen oktober bijvoorbeeld gebeurd, vertelt Dieterman. ,,Daar is een man op de fiets op de MTB-route bij Gasselte gewond geraakt waarbij zelfs de traumahelikopter werd ingezet. Ook hij dacht tegen een tak te zijn aangereden. Dat is de vraag en wordt alsnog onderzocht.”

Tekst gaat verder na infoblok

Bij de aanslag in Drouwen zou de politie op zoek zijn naar een wat oudere man. Ook zou er mogelijk een witte bestelauto betrokken zijn bij deze zaak. Heel veel wil de politie daar niet over kwijt. Valkenburgh roept wel mensen op die mogelijk wat gezien hebben zich te melden. ,,Ook als iemand een draad over de route ziet, waarschuw dan direct de politie. En dit is een beetje tegenstrijdig, maar haal het draad niet weg. Blijf er af, waarschuw andere mountainbikers en blijf bij het draad totdat de politie er is. Dan kunnen we direct omgevings- en sporenonderzoek doen.”

Sporenonderzoek en DNA

Dat is in het geval van de aanslag in Drouwen wel gebeurd. Omdat er verder niemand aan het draad heeft gezeten, behalve het slachtoffer en de dader heeft de recherche forensisch onderzoek kunnen doen. Zo ligt een stuk van het verroeste ijzerdraad bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor sporenonderzoek. Wat dat precies inhoudt wil en kan Valkenburgh niet zeggen. Ook niet of er DNA is aangetroffen op de locatie of op het draad. ,,Wat ik wel wil zeggen: we doen sporenonderzoek en we wachten op het NFI voor de resultaten.”

Nieuws

menu