Politie zet landsadvocaat op Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge. Undercoveragenten vrezen voor hun veiligheid na Facebook-dreigement

Jan Huzen. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Undercoveragenten maken zich zorgen om hun veiligheid en die van hun naasten. Ze vrezen dat Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge hun adressen zal onthullen op Facebook.

De politiebond ACP heeft alarm geslagen bij de korpsleiding, die een landsadvocaat op de zaak heeft gezet. ,,We willen hiermee een signaal afgeven dat we dit écht niet tolereren”, zegt een woordvoerder van het korps. ,,Dit heeft niets meer te maken met normen en waarden.”

Huzen dreigt op Facebook de adresgegevens van enkele agenten te publiceren. De agenten waren undercover aanwezig bij het boerenprotest in Bilthoven. Huzen en veel boeren zijn daar boos over. Huzen zegt een signaal te willen afgeven aan de falende overheid.

Gesommeerd om beelden te verwijderen

De politie neemt de zaak zeer serieus. ,,Onze landsadvocaat heeft de persoon gesommeerd om de videobeelden en de oproep om privégegevens te delen per direct van zijn Facebook te verwijderen. Doet hij dat niet, dan volgt een schadeclaim en gaat Justitie kijken of dit strafrechtelijke gevolgen voor hem kan hebben.”

Agenten bellen bezorgd met de bond

Alleen al bij politiebond ACP zijn tientallen verontrustende telefoontjes van (undercover)agenten binnengekomen, zegt een woordvoerder.

,,De agenten spraken hun bezorgdheid uit over hun eigen veiligheid, maar vooral ook over de veiligheid van hun naasten. Voor de ACP staat de veiligheid van politiemensen voorop.”

Intimiderend

Jan Huzen is de oprichter van de Facebookgroep ‘Steungroep Boeren & Burgers’. In deze groep zitten bijna 170.000 leden. Huzen post hier berichten over aanstaande boerenacties en de stikstofproblematiek.

Hij publiceerde al het 06-nummer van Hans Schoones, bestuurder van de politievakbond ANVP. Schoones krijgt sindsdien naar eigen zeggen intimiderende telefoontjes van boze boeren.

Huzen reageert gelaten op de brief van de landsadvocaat. ,,Wij gaan het even rustig bestuderen. Geen paniek.”

Nieuws

menu