Politiek Assen vraagt burgers om hulp in gasstrijd

Burgers van Assen: dien een zienswijze in tegen het gaswinningsplan Westerveld. Deze oproep deden verschillende partijen donderdagavond tijdens de raad.

Het gaswinningsplan Westerveld zorgt ervoor dat onder de stad naar gas geboord gaat worden. Verschillende Drentse gemeenten (ook Tynaarlo, Aa en Hunze en Noordenveld) en Waterschap Hunze en Aa uitten al grote zorgen over de plannen van de NAM. Demissionair minister Henk Kamp lijkt van plan het gaswinningsplan goed te keuren.

Risico

Tot grote onvrede van Assen. In een uitgebreide zienswijze keert het college van B en W zich tegen deze beslissing. Het risico voor de inwoners en het kwetsbare natuurgebied Drentsche Aa is te groot, aldus burgemeester en wethouders.

,,Een goed geschreven zienswijze’’, vindt Alie Dekker (SP). Ook andere partijen sloten zich daarbij aan. Dekker: ,,Als argumentatie genoeg was om gaswinning onder Assen te stoppen, kon ik nu rustig achterover leunen, maar dat is volgens mij niet genoeg. We moeten de Asser bevolking mobiliseren.’’

Hoe aantrekkelijk ben je dan nog als gemeente?

De partij denkt dat Assen, zelfs als er nooit sprake is van een aardbeving of bodemdaling, de negatieve gevolgen van gaswinning ondervindt. ,,We worden dan gaswinningsgebied’’, betoogde Dekker. ,,Komen dan nog nieuwe inwoners naar de stad? Investeerders? Hoe aantrekkelijk ben je dan nog als gemeente?’’

Erg aantrekkelijk, beantwoordde burgemeester Marco Out. ,,Maar we moeten het goed regelen als mensen toch schade ondervinden.’’ Out denkt niet dat Kamp nog van mening verandert, ondanks alle kritiek. In de zienswijze pleit Assen - mocht de gaswinning doorgang vinden - voor onderzoek naar milieugevolgen, een nulmeting en onafhankelijke schadeafdeling.

Downloaden

De zienswijze van de gemeente komt, met instemming van de hele raad, in aangepaste versie op de website van Assen te staan zodat inwoners deze kunnen downloaden, uitdraaien en opsturen. Out: ,,We plaatsen een korte en langere versie op de site.’’ Een papieren versie van de zienswijze komt onder meer in Marsdijk te liggen.

Hier kunt u de zienswijze van Assen downloaden.

Nieuws

menu