Politierechter Van Capelle negeerde onterecht wrakingsverzoek: zaak verdachte belaging in Emmen overgedaan door andere rechter

,,U bent niet goed bij uw hoofd”, zei politierechter Monte van Capelle in 2018 tegen een verdachte (44) van belaging van een vrouw in Emmen. De verdachte zei op de zitting dat hij de rechter wilde wraken. Dat negeerde Van Capelle. Onterecht oordeelde het gerechtshof dit voorjaar.

.

.

De rechter werd naar aanleiding van dat incident door het rechtbankbestuur op het matje geroepen. Onlangs ging hij opnieuw in de fout. Van Capelle suggereerde bij een rechtszaak in Groningen dat een verdachte van een woningoverval een mongool was. De advocaat wraakte de rechter met succes. Hij werd van de zaak gehaald en vervangen door een andere rechter.

Ook de rechtszaak tegen de verdachte van belaging - die door Van Capelle was veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een maand voorwaardelijke celstraf - moest opnieuw worden behandeld door een andere politierechter in Assen. Dat gebeurde vrijdag.

Brieven met foto slachtoffer naar negentien adressen

Op de zitting bleek dat de man gefrustreerd is dat hij zijn kinderen niet mag zien. Hij richt zijn woede vooral op een goede vriendin van zijn ex. De man verstuurde brieven met een foto van de vrouw naar negentien mensen of bedrijven, die de vriendin kennen. Onder meer cafetaria Bik Bar en apotheek De Vriendschap in Emmen kregen een brief van een man.

Er stond in de brief dat de vrouw een heroïnejunk is, knettergek is en haar kat heeft vermoord. ,,Ik wilde alleen maar mijn kinderen beschermen”, verklaarde de man. De politierechter acht bewezen dat hij stelselmatig inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer.

Lagere straf

De rechter hield er bij de strafbepaling rekening mee dat de man voor dezelfde zaak al eerder in de rechtbank is geweest en ook bij het gerechtshof. De Rotterdammer is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur (helft voorwaardelijk).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu