Pompbaas Ewout Klok gruwt van vakbonden: 'Ze hebben hun langste tijd gehad'

,,De vakbonden hebben hun langste tijd gehad. Ze kunnen zich beter om laten scholen tot kennisclubs of vaktechnische opleidingsbedrijven.’’

Die opmerkelijke uitspraak deed voorzitter Ewout Klok van het Hoogeveense Ondernemers Collectief (HOC) vanmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie in De Tamboer.

‘Laatste stuiptrekkingen’

Op de dag dat landelijk duizenden werknemers in de metaalsector zich aansloten bij de actie van FNV en CNV en opnieuw staakten voor voor een betere cao in de metalektro, sprak Klok van ‘laatste stuiptrekkingen’. In Drenthe lieten metaalwerkers in Hoogeveen, Emmen en Klazienaveen weer van zich horen.

In zijn toespraak verwees de HOC-preses naar de actie van FNV en CNV in het Hoogeveense centrum, eind november vorig jaar. Die was omstreden omdat er (onaangekondigd) met luchtbuksen gezwaaid werd. ,,Stampvoetend in gele hesjes en met het geweer in de aanslag marcheerden ze door de winkelstraten van Hoogeveen’’, riep Klok in herinnering.

‘Volstrekt ontoelaatbaar’

Die actie veroorzaakte maatschappelijk ophef. Het tonen van luchtbuksen in het openbaar is strafbaar. Burgemeester Karel Loohuis noemde het optreden van de vakbonden ‘volstrekt ontoelaatbaar’ en vroeg justitie er nader in te duiken. Tot strafrechtelijke vervolging kwam het niet . De vakbonden betoonden publiekelijk spijt en namen afstand genomen van de actie, waarmee de zaak voor het Openbaar Ministerie was afgedaan.

De houding van de vakbonden stoort Klok. Volgens hem schetsen de bonden een eenzijdig beeld. ,,Vergeten wordt dat wij werkgevers er baat bij hebben dat leden van deze vakbonden een goed salaris verdienen. Dat wij er baat bij hebben dat hún leden gemotiveerd blijven. Omdat het rust geeft dat hypotheeklasten betaald kunnen worden, dat vakanties niet opgegeven hoeven te worden en dat kinderen de opleiding kunnen kiezen die bij hen past.’’

‘Jaren 50-mentaliteit’

Hij roept de vakbonden op zich om te scholen tot kennisclubs of vaktechnische opleidingsbedrijven. ,,Dat ze trainingen en cursussen gaan verzorgen en hun leden gaan helpen bij hun professionele ontwikkeling, een goede werksfeer te creëren, in plaats van te blijven hangen in de jaren 50-mentaliteit.’’

Het aantal mensen dat lid is van een vakbond is in vijf jaar tijd met bijna 200.000 gedaald. Vooral mannen tussen de 25 en 45 jaar laten het afweten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal daalde het aantal vakbondsleden in Nederland van bijna 1,9 miljoen in 2012 naar ruim 1,6 miljoen in maart 2017. Dit is het laagst gemeten aantal sinds 1990.

‘Bruistaks’

HOC-voorzitter Klok riep de lokale ondernemers op zich te verenigen. ,,Sta niet aan de zijlijn en wacht niet af. Laat niet jouw collega de kooltjes uit het vuur slepen, maar onderneem sámen actie.’’ Daarnaast bepleitte hij voortzetting van de zogeheten BIZ-regeling (’bruistaks’). Die loopt dit jaar af. Ondernemers betalen op die manier mee aan activiteiten en investeringen die het koopcentrum energiek en bruisend moeten houden.

Volgens Klok is verlenging, eind dit jaar via een verkiezing, ‘een must’. Een meerderheid lijkt er nog steeds voor te porren, maar er is wel onvrede over de kosten. Van de opbrengst van zo’n drie ton gaat ongeveer eenderde op aan kosten van het management. Dat stuit op kritiek van ondernemers.

Klok sprak voor de laatste keer als voorzitter van de HOC. In de toekomst gaan de ondernemersverenigingen op in een nieuwe organisatie: Ondernemend Hoogeveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu