Pomphouder uit Hoogeveen: 'Deze regering wil álles verbieden'

Een verbod op de verkoop van sigaretten, zoals de overheid wil, gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van kleine, onafhankelijke tankstations, zegt pomphouder Ewout Klok.

Ewout Klok (links).

Ewout Klok (links). Foto: Archief Gerrit Boer

De 53-jarige ondernemer Ewout Klok uit Hoogeveen roept het kabinet op eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze ‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”

Een ruime Kamermeerderheid wil de verkoop van sigaretten bij tankstations en supermarkten komend jaar al razendsnel afbouwen tot nul. Als pomphouders niet luisteren, volgt een verplichting. Schandalig, vindt Ewout Klok, eigenaar van tankstation Klok in Hoogeveen en voorzitter van branchevereniging Beta. ,,Wat is dat toch met deze grillige overheid die tegenwoordig werkelijk álles aan banden wil leggen? Natuurlijk, het is heel nobel om het braafste jongetje van de klas te willen zijn, maar Den Haag bereikt hiermee een averechts effect.”

Kruistocht voor alcoholverkoop

Klok werd ’s lands bekendste pompbaas met zijn kruistocht voor alcoholverkoop en ludieke acties rondom zijn tankstation, zoals 21 cent brandstofkorting op Prinsjesdag (het kwartje van K(l)ok). Ageren tegen overheidsplannen is hem dus niet vreemd. ,,Maar het moet maar een keer afgelopen zijn met die ridicule wetgeving in Nederland. Waar houdt het op? Wanneer ik de grens oversteek, zie ik dat ze bij tankstations nog álles verkopen: van sigaren tot sterke alcoholische dranken als whisky en jenever. Nederland kijkt niet naar de verantwoordelijkheid van de minderjarige koper en handhaving van de regels."

De verkoop van sigaretten is goed voor 60 á 70 procent van de omzet van tankstations, ook die van Klok in Hoogeveen. ,,Reken dus maar uit, dit wordt een drama voor de meeste pomphouders. Gelukkig ben ik vanwege andere inkomstenbronnen niet volledig afhankelijk van tabaksverkoop, maar ik moet wel rekening houden met een andere bedrijfsvoering en wellicht zelfs ontslagen. We zijn de verkoop van zwak alcoholische dranken ook al kwijtgeraakt, waarvan de effecten nooit zijn onderzocht!"

Uitstalverbod voor sigaretten

Klok is zelf al bezig met de invoering van een uitstalverbod voor sigaretten in zijn tankstation: per 1 januari 2021 moeten tankstations alle tabakswaren uit het zicht houden van klanten. ,,Daar werk ik uiteraard volledig aan mee, om dergelijke impulsaankopen van onze klanten terug te dringen. Tabak is slecht en ik vind het terecht dat we stapje voor stapje naar een samenleving gaan waarin roken als bijzonder gezien wordt. Maar op dit moment is er nu eenmaal een behoefte aan tabak, en die behoefte kun je met dit verbod niet wegnemen.”

Volgens de ondernemer moet het kabinet meer investeren in preventie en bewustwording en meer hameren op de verantwoordelijkheid van de koper. ,,Ze moeten niet zo nodig de moraalridder uit gaan hangen, zoals de laatste tijd met zoveel discussies gebeurt. Het lijkt wel een staaltje symboolpolitiek naar de buitenwereld. Zo van: kijk ons eens goed bezig zijn. Maar intussen laten ze wel hardwerkende ondernemers aan hun lot over. En vergeet niet: tabak is nog steeds een legaal product.”

Als voorzitter van Beta constateert Klok dat de meeste pomphouders in Nederland al op een ‘verantwoorde manier’ met tabaksverkoop omgaan. ,,Wij zijn al een omgeving waarin bijna alleen maar 18-plussers komen en letten zeer streng op verkoop aan minderjarigen. Een groot deel van onze contributiegelden investeren we al in tabakscontroles door externe partijen, om zo Den Haag te laten zien dat het ons menens is. Die inspanningen worden ons niet in dank afgenomen.”

Illegaal

Klok vreest niet alleen verregaande consequenties voor de branche, maar ook voor een toename van illegale handel in sigaretten. ,,Ik hoop dat over alles goed is nagedacht, maar ik heb er mijn twijfels over. Ik roep Den Haag op om dit plan eerst door een extern onderzoeksbureau te laten uitzoeken, voor ze er straks achterkomen dat dit misschien toch niet zo’n goed idee was. En dan is het voor veel mensen al te laat. Deze maatregel is een rechtsongelijkheid voor pomphouders.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu