Poppodia en theaters vragen om steun: vraag geen geld terug voor kaartje

Een beeld dat we voorlopig even moeten missen. Foto: Shutterstock

Theaters, concertzalen, musea en festivals gaan mensen actief ontmoedigen om hun geld terug te vragen voor een toneelstuk, tentoonstelling, wedstrijd of concert dat door de coronacrisis niet doorgaat. Zij willen dat de kaartjes worden bewaard tot een later moment of worden ingewisseld voor een voucher.

De sector zelf heeft in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een regeling opgetuigd die dat mogelijk maakt.

De verschillende brancheverenigingen lanceren vandaag de website  bewaarjeticket.nl  waar kaarthouders terecht kunnen voor meer informatie. Zo hoopt de culturele sector de grote economische klap van de uitbraak van het coronavirus op te kunnen vangen. Als ze het geld niet terug hoeven te betalen, kunnen ze nieuwe evenementen en voorstellingen programmeren.

Uitgesteld genieten

,,Je ticket is iets dat waarde heeft”, zegt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers. ,,Als je een kaartje koopt, is dat uitgesteld genieten. Nu duurt het alleen wat langer dan gedacht.” Veel concerten zijn vanwege de uitbraak van Covid-19 verplaatst naar een latere datum.

Maar sommige geplande voorstellingen of eenmalige sportevenementen gaan helemaal niet meer door. In dat geval hoopt de culturele sector dat mensen een voucher accepteren, waarmee ze op een later moment alsnog een kaartje voor een avondje of middag uit kunnen kopen. Er wordt ook gekeken of mensen die het geld kunnen missen hun kaartje als donatie terug kunnen geven aan een theater of museum. ,,Terugbetalen is de laatste remedie.”

Geld terug

Toch hebben consumenten wettelijk gezien recht hun geld terug te krijgen. Die optie blijft mogelijk, maar zij krijgen het aankoopbedrag niet meteen terug. Als een show is afgelast, wordt drie maanden na die datum het geld overgemaakt. Bij een evenement dat is verplaatst, geldt een termijn van één maand na de nieuwe datum. Zo willen de poppodia en theaters zo lang mogelijk geld in kas houden.

Minister Ingrid van Engelshoven sprak zich eerder al uit voor een voucherregeling. ,,Zo help je de culturele branche overeind te blijven”, aldus de D66-bewindsvrouw. ,,We kunnen de theaters, organisatoren, poppodia en musea helpen door naar de voorstellingen te blijven gaan, wanneer de omstandigheden het weer toelaten. En kan je toch niet, vraag dan om een tegoedbon.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu