Populaire sluiproute Huis ter Heide gaat dicht, camera's om overtreders in de gaten te houden

De Koelenweg. Foto: Archief DVHN

De Koelenweg in Huis ter Heide gaat binnenkort op slot voor doorgaand verkeer. Met de maatregel wil het college van b en w van de gemeente Noordenveld een einde maken aan de onveilige situatie voor omwonenden.

Naar verwachting gaat de afsluiting in september in. Alleen landbouwverkeer, hulpdiensten en bewoners en ondernemers van Huis ter Heide, Zeijerveld en Zeijerveen mogen de weg dan nog gebruiken.

Jarenlange problemen

Wethouder Alex Wekema hoopt dat het afsluiten van de weg de onveilige situaties oplost. ,,De Koelenweg wordt al jarenlang veel gebruikt door sluipverkeer, maar de weg is absoluut niet geschikt voor zoveel verkeer. Dit heeft gevolgen voor de staat van de weg, maar nog belangrijker voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid aan de Koelenweg. Bewoners ervaren de verkeersveiligheid en leefbaarheid als slecht”, stelt de wethouder in een persbericht. Eerdere oplossingen brachten niet het gewenste resultaat.

Ontheffing nodig

Bewoners en ondernemers van de Koelenweg en de Norgervaart kunnen voor drie kentekens een ontheffing aanvragen. Inwoners van Huis ter Heide, Zeijerveld en Zeijerveen kunnen een ontheffing aanvragen voor één kenteken. Met camera’s wordt toegezien op de naleving. Mensen die geen ontheffing hebben krijgen een boete.

In eerste instantie wordt de weg een jaar afgesloten. Daarna volgt een evaluatie over het effect van de maatregel. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel, dat op 7 juli op de agenda staat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu