Door Jantje (69) gemaakt portret van Van Gogh komt megagroot op de oude graansilo in Nieuw-Amsterdam. 'Geweldig. Ik deed nooit eerder aan een wedstrijd mee'

Jantje Hartman met het schilderij waarmee zij in Emmen de Van Gogh-wedstrijd won.

Jantje Hartman met het schilderij waarmee zij in Emmen de Van Gogh-wedstrijd won. Foto: Jan Anninga

Het kan bijna niet anders of het stationsgebied van Nieuw-Amsterdam wordt één van de favoriete plekken van Jantje Hartman (69) uit Klazienaveen. Het portret dat zij schilderde van Vincent van Gogh wordt daar megagroot afgebeeld op de voormalige graansilo.

Hartman deed met zestien andere amateurkunstenaars van de stichting De Nachtwacht in Emmen mee aan een Van Gogh-schilderwedstrijd. Maak een portret zoals Van Gogh eruit kan hebben gezien in zijn Drentse periode, zo luidde de opdracht. Zondagmiddag werd in de voormalige giraffenstal van het Noorder Dierenpark, het atelier van stichting De Nachtwacht, bekend gemaakt dat Hartman de winnaar was.

De Strakke Hand

Haar versie van Van Gogh wordt rond of in de zomer door het Utrechtse kunstenaarscollectief De Strakke Hand tien keer zo groot nageschilderd op de oude graansilo in Nieuw-Amsterdam. En Hartman? Zij mag dan meehelpen. ,,Geweldig’’, aldus de Klazienaveense, die al ruim dertig jaar schildert. ,,Ik heb nog nooit aan een wedstrijd meegedaan.’’ Een foto van een man op internet die op Van Gogh leek, diende als inspiratiebron. Hartman gaf er haar eigen draai aan door ‘haar’ Van Gogh te voorzien van een hoed en volstrekt andere kleding dan de man op de foto.

De wedstrijd en het beschilderen van de silo gebeurt omdat het dit jaar 140 jaar is geleden dat Van Gogh drie maanden in Drenthe verbleef. In de provincie zijn er om die reden dit jaar tal van activiteiten. Het werk van Hartman krijgt een plek aan de ‘stationszijde’ van de silo. Aan de andere kant, aan de zijde van de molen, komt een werk van Van Gogh zelf.

Zeker vijf jaar

,,Eentje uit zijn Drentse periode’’, aldus projectcoördinator Bert Finke van Van Gogh Emmen, die benadrukt dat subsidieverstrekkers het licht nog wel op groen moeten zetten. Op de zijkant van de silo komt een tekst van Van Gogh uit zijn Drentse periode, die net als de beschilderingen zeker vijf jaar te zien zullen zijn.