Drugslijn Meppel-Denemarken via postpakketten: tot vier jaar cel opgelegd aan Assenaar en ex-politieman uit Groningen

Volgens justitie is een grote drugslijn naar Denemarken opgerold.

Een Assenaar (28) en een ex-politieman (34) uit Groningen hebben in een maand tijd zeker 200 kilo cocaïne en speed in postpakketten naar Denemarken gestuurd. Ze zijn schuldig bevonden aan de uitvoer van harddrugs naar het buitenland.

De Assenaar is veroordeeld tot vier jaar cel en de medeverdachte uit Groningen tot drie jaar. De drugslijn vanuit Nederland naar het Deense Ikast kwam aan het licht toen de verdachte uit Assen twee postpakketten voor verzending aanbood bij een inleverpunt van DPD Parcel in een tankshop aan de Werkhorst in Meppel. Een medewerker vond dat hij zich verdacht gedroeg. Er bleek een kilo cocaïne en bijna 20 kilo amfetamine (de grondstof voor speed) in te zitten.

De politie heeft de mannen niet direct aangehouden. Ze zijn lange tijd geobserveerd en afgeluisterd. De politie ontdekte dat door de Assenaar eerder al twaalf postpakketten met drugs naar hetzelfde adres in Denemarken zijn gestuurd. Bij een doorzoeking van het huis van de bewoner op het Deense adres is speed gevonden uit dezelfde partij als de drugs die waren onderschept in Meppel. De Deense bewoner (28) heeft van de rechtbank in Denemarken 14 jaar gevangenisstraf gekregen.

Bus met verborgen ruimte voor drugs

De twee verdachten uit Assen en Groningen zijn uiteindelijk in april 2017 aangehouden. Ze reden in een bestelbus met achter de passagiersstoel een verborgen ruimte. Die ruimte was volgens de rechtbank bedoeld voor het vervoer van harddrugs.

De Groninger verdachte heeft verklaard dat hij alleen online verzendlabels voor Denemarken had gekocht en uitgeprint. Hij kreeg het adres van zijn medeverdachte. De rechtbank vindt dat het aandeel van de Groninger minder groot is, maar ook dat hij had kunnen weten dat het geen zuivere koffie was.

De rechtbank vindt dat de twee mannen zich schuldig hebben gemaakt aan een ernstige vorm van drugscriminaliteit. Bij de strafbepaling is er wel rekening mee gehouden dat zij ‘slechts’ een uitvoerende rol vervulden in de keten van de drugshandel met Denemarken.

Crimineel netwerk

Tijdens het onderzoek en de arrestatie van de beide mannen stuitte de politie ook op een bedrijfspand in Soest met een kantoorruimte met flinke hoeveelheden drugs. De huurder, een 50-jarige man uit Zeist, heeft dat pand volgens de rechtbank in opdracht van een crimineel netwerk gehuurd voor de opslag van drugs. Hij is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu