Aa en Hunze verdeelt potjes met geld over negen inwonersinitiatieven

De Speulkoel uit Anloo krijgt 10.000 euro.

Heb je een goed idee voor je dorp, maar ontbreekt het potje met geld om aan de slag te gaan? Inwoners in de gemeente Aa en Hunze konden dit soort ideeën indienen in het kader van het project ‘Jullie idee, samen uitvoeren’. Gisteren verdeelde wethouder Henk Heijerman 40.000 euro over negen initiatieven.

Voor de derde keer op een rij werd dit project georganiseerd. Inwoners met de beste ideeën - ideeën die bijdragen aan een mooie en prettige leefomgeving - maken kans op een financiële bijdrage van de gemeente. Met dat geld kunnen ze hun plannen zelf uitvoeren. Een adviescommissie adviseerde het college over de ingediende voorstellen. Uit zestien plannen kozen zij uiteindelijk de volgende negen:

1. De Speulkoel Anloo

Lang was hij verdwenen, het openluchttheater in het bos bij Anloo. Maar sinds 2016 is De Speulkoel weer nieuw leven ingeblazen. De eerste voorstellingen waren een groot succes, maar een verbetering van de accommodatie – zoals een flexibele overkapping – is gewenst. De Speulkoel krijgt daarom 10.000 euro.

2. Duurzaam Anderen

In Anderen krijgt een groep inwoners 8600 euro van de gemeente Aa en Hunze om de ijsbaan te voorzien van nieuwe ledverlichting en zonnepanelen. Door zonnepanelen in de zomer stroom op te laten wekken, kunnen ’s winters de lampen branden. Anderen wil op deze manier een duurzame ijsbaan realiseren.

3. Dorpshuis Schipborg

Dorpshuis Anloop in Schipborg ziet er anno nu nog net zo uit als toen het gebouwd werd in 1989. De initiatiefnemers uit Schipborg krijgen daarom een bijdrage van 4000 euro om de aantrekkelijkheid van het dorpshuis te vergroten, onder meer door het dorpshuis een verfbeurt te geven en door tl-licht te vervangen door led-licht.

4. Trimbaan Nieveen

De vereniging Dorpsbelangen Gasselternijveen verzorgt sinds 2012 het Nieveenster Bos. Naast het onderhoud wil de vereniging het bos ook toegankelijker maken voor sociale en recreatieve doeleinden. Gasselternijveen krijgt daarom 3500 euro om een trimbaan in het Nieveenster Bos te realiseren.

5. Dorpshuis Schoonloo

De afgelopen jaren is er al veel veranderd aan Dorpshuis de Zevenster in Schoonloo, maar het dorpshuis is nog niet af: onder meer het meubilair en de trap moeten worden vervangen. In Schoonloo krijgen ze 2900 euro van de gemeente om een nieuwe trap te bouwen en om de sfeer en uitstraling van het dorpshuis te verbeteren.

6. Dorpsplein Gasselte

Het gebied om het dorpshuis in Gasselte moet worden omgevormd tot een dorpsplein, vinden inwoners. Het dorp wil onder meer een openluchttheater. De gemeente geeft Gasselte een bijdrage van 2800 euro voor het realiseren daarvan. Het dorpshuis bestaat in 2018 50 jaar. Gasselte hoopt dat het plein dan af is.

7. ‘It takes a village’

‘It takes a village to raise a child’, luidt een oud Afrikaans gezegde. Oftewel: een hele gemeenschap is betrokken bij de opvoeding van een kind. In Anloo denken ze er hetzelfde over. 2500 euro krijgen ze om activiteiten te organiseren waar jongeren en ouderen buiten schooltijd samenwerken, bijvoorbeeld in een moestuin.

8. Klimbos Gieten

Klimmen en klauteren is gezond voor kinderen, zeker als ze dat buiten doen. Daarom wil een groep inwoners in Gieten een klimbos aanleggen tussen de bomen nabij het speeltuintje aan de Landspoelen. Met een paar scheepstouwen en oude autobanden staat er al snel iets leuks. De gemeente draagt 2000 euro bij.

9. ViaVia Shop Gieten

De ViaVia Shop in Gieten is een winkel met tweedehands kleding, schoenen en accessoires, volledig gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers. Inkomsten zijn uitsluitend voor kostendekking van de winkel, eveneens sociaal ontmoetingspunt. De ViaVia Shop krijgt 1000 euro van de gemeente voor promotieactiviteiten.

Nieuws

Meest gelezen

menu