Prestigieuze Asser kookwedstrijd raakt naamgever kwijt

Wynand Vogel (rechts) vorig jaar nog als juryvoorzitter van de Wynand Vogelbokaal. Links Roelof van der Laan. Foto Archief DvhN

Topkok Wynand Vogel verbindt zijn naam niet langer aan de prestigieuze kookwedstrijd tijdens EvenTTCulinair in Assen. Hij heeft een meningverschil met de beursorganisatie.

Topkok Wynand Vogel verbindt zijn naam niet langer aan de prestigieuze kookwedstrijd tijdens EvenTTCulinair in Assen. Hij heeft een meningverschil met de beursorganisatie.

Devaluatie
Volgens Vogel is de wedstrijd voor topkoks tijdens de horecabeurs steeds meer gedevalueerd. ,,Zo is de hoofdprijs van 10.000 euro naar 5.000 euro gegaan, er moesten meer koks uit het Noorden komen in plaats van uit heel het land en de koude keuken is van het programma gehaald. Ik wil mijn goede naam er niet langer aan verbinden.”

Einde
Zo komt er na jaren een einde aan de culinaire strijd om de Wynand Vogelbokaal. Vogel verzorgde het kooktechnische deel van de wedstrijd en was juryvoorzitter. Hij is de meeste gedecoreerde kok van ons land en verbond zijn naam aan de kookwedstrijd nadat prins Bernhard was overleden. Daarvoor heette de hoofdprijs de Prins Bernhardbokaal en werd de wedstrijd gehouden in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Later is de horecabeurs, en ook de kookwedstrijd, verhuisd naar de TT-Hall in Assen.

De wedstrijd gaat verder onder de naam Grand Prix EvenTTCulinair. Mede-organisator Roelof van der Laan uit Gieten betreurt dat Vogel zich heeft teruggetrokken. ,,We hadden de laatste jaren steeds meer moeite voldoende topkoks te krijgen. Voor de wedstrijd zijn tien nodig, maar soms bleef een kookgedeelte leeg. We pakken het nu anders aan. Moderner en niet volgens de gedachten van de jaren zeventig.”

Dank
Van der Laan zegt Vogel veel dank verschuldigd te zijn en niet met modder te willen gooien. ,,We hopen dit jaar makkelijker tien koks te kunnen selecteren. Gezien de aanmeldingen tot nu toe ben ik positief gestemd. Het gaat ons lukken.”

Er zijn tijdens de EvenTTCulinair meer culinaire wedstrijden. Het horeca-evenement met beurs is van 15 tot en met 17 februari in de TT-Hall.

Nieuws

menu