Prijswinnende Rensenhut in oude zoo Emmen wordt -noodgedwongen- verplaatsbaar

De prijswinnende Rensenhut wordt verplaatsbaar. Naar verwachting wordt het gebouwtje komend voorjaar op zijn eerste plek in de oude dierentuin neergezet.

De Rensenhut is een ontwerp van architectuurstudent Rick Abelen uit ‘s-Hertogenbosch. Hij won er vorig jaar de ideeënwedstrijd van de stichting Jaap en Aleid Rensen (JAR) mee. De stichting, vernoemd naar het voormalige directeursechtpaar van de oude dierentuin, wil het terrein aantrekkelijker maken. Ze heeft daarvoor zo’n 500.000 tot 600.000 euro in kas, dat ze in tien jaar tijd wil uitgeven.

Bezinningsplek, exposities en kleinschalige optredens

De Rensenhut, een rust- en bezinningsplek, was een van de 45 inzendingen. Het is een bouwwerk van duurzaam, zwart hout, met een zitbank en plek voor exposities, kleinschalige optredens en educatieve activiteiten. Een van de wanden wordt ingericht als insectenhotel. De hut is een eerbetoon aan de Rensens. Hun beeltenis komt op een aluminiumplaat aan de muur.

De stichting beloofde bij de prijsuitreiking haar best te doen de hut daadwerkelijk te laten bouwen. Hetzelfde gold voor de natuurspeelplaats, winnaar van de publieksprijs.

Inmiddels is voor de Rensenhut een eerste plek gekozen: het oude Amerika-gebied, tussen de gesloopte vogelkooi en het terrein waar vroeger de bizons graasden.

,,Eigenlijk hoort hij langs de savanne’’, zegt JAR-voorzitter Wimjoost Licht. ,,Dat is de plek waar Rick hem had gedacht. Dit gaat op termijn ook gebeuren, maar de paden rondom de savanne moeten eerst nog worden aangepakt.’’

Besloten is het bouwsel daarom zo te maken dat hij verplaatsbaar is. Een demontabel onderkomen dus, of een soort van chalet dat in één keer kan worden opgepakt. Licht hoopt dat het er in mei staat.

Natuurspeelplaats komt er voorlopig niet

De natuurspeelplaats komt er voorlopig niet. JAR heeft er niet genoeg geld voor, omdat de Rensenhut duurder uitvalt. Licht: ,,Rick had een schatting gemaakt van zo’n 15.000 euro, maar daar gaan we fors overheen. Er komen allerlei kosten bij, zoals techniek, een pad ernaartoe en dergelijke.’’

Hoeveel de hut precies gaat kosten, is nog niet bekend. JAR heeft 30.000 tot 40.000 euro beschikbaar. Licht: ,,Dat is 50.000 euro, het bedrag dat we jaarlijks in het park willen investeren, minus het prijzengeld dat we hebben uitgekeerd.’'

De natuurspeelplaats kan er volgens hem alleen komen als de gemeente Emmen mee betaalt. Die heeft echter zo’n tekort op de begroting dat zij nieuwe plannen voorlopig in de wacht heeft gezet.

Nieuws

Meest gelezen

menu