ProRail: Onbewaakte overgang Hooghalen is donderdag dicht

De aanleg van de noodweg vordert snel

Een van de twee onbewaakte spoorwegovergangen in Hooghalen zal donderdag al afgesloten worden. Dat laat ProRail weten.

Maandag werd begonnen met het aanleggen van een tijdelijke noodweg. Boeren kunnen via deze tijdelijke ontsluitingsroute hun land bereiken. Daarvoor werden eerst de zogeheten Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) gebruikt.

Twee incidenten bij Hooghalen

In drie maanden tijd zijn er in Hooghalen twee incidenten geweest bij deze onbewaakte spoorwegovergangen. In mei knalde een passagierstrein tegen een keepwagen achter een tractor. De machinist van de trein overleefde die klap niet. Onlangs zou er volgens ProRail weer bijna een botsing zijn geweest tussen een trein en een tractor. De betrokken boer ontkent dat overigens.

De oversteek waar het bijna-incident is geweest zal donderdag al sluiten. De andere, waarbij de machinist om het leven kwam, zal langer op zich laten wachten.

Kappen van bomen

Langs de onbewaakte overwegen geldt voor treinen door de recente gebeurtenissen een snelheidsbeperking voor treinen: normaal razen de treinen er met 140 kilometer per uur langs. Dat is nu verlaagd naar 90 kilometer per uur. ,,Mooi dat de eerste overweg donderdag sluit. Maar de nieuwe ontsluitingsweg trekken we komende tijd zover door dat ook andere akkers daarlangs bereikbaar worden”, laat regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail via een bericht weten.

Om dat voor elkaar te boksen is het onder andere nodig om bomen om te kappen. Daarvoor moet ProRail wel eerst om tafel met Natuurmonumenten en de provincie Drenthe. ,,Daarna moeten we ook nog een bodemonderzoek doen en loopt er een gasleiding in de grond dus is overleg met de Gasunie nodig.”

Nieuws

Meest gelezen

menu