ProRail: Ook tweede onbewaakte overweg bij Hooghalen dicht. Boeren rijden nu via een noodweg naar akkers

De tweede overweg bij Hooghalen is uit het spoor. Foto: ProRail

Ook de tweede onbewaakte spoorwegovergang bij Hooghalen is gesloten. Spoorbeheerder ProRail sloot de overweg in de nacht van donderdag op vrijdag.

Bij Hooghalen wordt met spoed een alternatieve weg aangelegd waardoor twee zogeheten nabo’s (niet actief beveiligde overwegen) dicht kunnen. De eerste overweg ging begin september dicht.

Dodelijk ongeval

Dit gebeurt na het dodelijke ongeval in mei op het spoor van Hooghalen toen een passagierstrein op een keepwagen achter een tractor knalde. De machinist kwam hierbij om het leven.

De noodweg is nodig zodat boeren geen gebruik meer hoeven te maken van onbewaakte spoorwegovergangen. Half augustus herhaalde het ongeval van mei zich bijna, maakte ProRail bekend. Hoewel de betrokken boer ontkent, botste volgens ProRail vlak bij het punt waar het eerste ongeval was een trein bijna op een tractor.

Tijdelijk

Betrokken boeren kunnen hun akkers nu bereiken via de nieuwe weg die parallel loopt aan het spoor en uitkomt op de Zwiggelterweg. Daarbij ligt een bewaakte spoorwegovergang (met lampen, bomen en bellen). De noodweg wordt deels nog weer verlegd, laat ProRail weten. Die komt dichter bij het spoor te liggen.

Het kabinet stelde eerder nog 25 miljoen euro extra beschikbaar voor het verbeteren van de veiligheid van spoorwegovergangen. Een flink deel daarvan - 15 miljoen euro - is bestemd voor het opheffen of beveiligen van onbewaakte overwegen zoals in Hooghalen. Alle onbewaakte overwegen moeten uiterlijk eind 2023 zijn verdwenen. Er zijn nog zo’n 120 onbeveiligde spoorwegovergangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu