Proces treinkaping De Punt verder in december

Twee in onderbroek geklede soldaten lopen naar de trein voor het leggen van een telefoonverbinding. Het beeld is van de film die over de kaping is gemaakt. Foto Archioef Kees van de Veen

Het proces over de treinkaping bij De Punt in 1977 gaat begin december verder. Dat zegt de rechtbank in Den Haag woensdag in een tussenvonnis.

In het proces dat door nabestaanden van de Molukse kapers is aangespannen tegen de Nederlandse staat, komen op de zitting van 6 december onder meer de getuigenverklaring en de geluidsbanden aan de orde.

Getuigen

Elf oud-mariniers hebben de afgelopen weken als getuige verklaard hoe het bestormen van de trein en daarmee het beëindigen van de kaping destijds verliep. Daarbij kwamen naast de kapers ook twee treinpassagiers om het leven. De gesprekken van de mariniers tijdens de bestorming zijn opgenomen op geluidsbanden.

Instructie

Volgens het ministerie van Defensie handelden de mariniers rechtmatig. De verdediging vindt van niet omdat gijzelaars van dichtbij werden doodgeschoten terwijl ze zich overgaven. Volgens de verdediging is er vanuit politiek Den Haag destijds een geheime instructie gegeven die inhoudt dat alle kapers het niet mochten overleven. De mariniers wezen dat als ‘klinkklare onzin’ van de hand.

 

Tussenvonnis

In het tussenvonnis waagt de rechtbank zich nog niet aan een oordeel daarover. ,,Deze oordelen zijn immers niet of nauwelijks te geven zonder waardering van de verklaringen van de getuigen, waarover partijen zich nog niet hebben kunnen uitlaten.”

Als de rechtbank over de verklaringen en geluidsbanden heeft geoordeeld, wordt van de verdediging en de aanklager een besluit verwacht over de voortgang van het proces: willen ze meer informatie, een zitting of is het tijd voor een vonnis.

Nieuws

Meest gelezen

menu