Producent Hollands Licht ontwikkelt dramaserie over het boek ‘Hannelore, het meisje uit de sekte'

Hannelore met het boek over haar leven dat begin dit jaar werd gepresenteerd. Frank Krake

Producent Hollands Licht (Red Light, Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen, Flikken Maastricht/Rotterdam) heeft de verfilmingsrechten gekocht van de veelbesproken bestseller Hannelore, het meisje uit de sekte. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de Hoogeveense Hannelore van Otterloo, die vijftien jaar in een sekte leefde waaruit ze vlak voor haar 18e verjaardag werd bevrijd.

In het boek is Hannelore openhartig over haar leven in de sekte Gemeente Gods. Vanaf haar derde jaar werd ze gehersenspoeld en leefde ze samen met haar familie en andere volgelingen in een eigen wereld. De sekte werd geleid door de zelfbenoemde profeet Sipke Vrieswijk, die gaandeweg steeds radicaler en meedogenlozer werd. In naam van God is de gevaarlijke en psychopathische Vrieswijk uit op geld, macht en seks.

‘Het verhaal raakt enorm’

Hij ontneemt de sekteleden hun identiteit, zo ook bij Hannelore. Na vijftien jaar gevangenschap, drank en drugs wordt Hannelore tegen haar wil bevrijd. Ze gaat vanaf die dag de moeilijke strijd aan om opnieuw te leren leven; om weer Hannelore te worden in een vrije wereld.

Producent Nelsje Musch-Elzinga van Hollands Licht: „Het verhaal van Hannelore raakt enorm en gaat onder je huid zitten. Het heeft alles in zich om een ontroerende, spannende en spraakmakende serie over de zoektocht naar identiteit te worden.”

Gesprekken met volgelingen

Het boek is geschreven door Frank Krake, die in de wereld van de sektes is gedoken om dit verhaal zo compleet mogelijk op papier te zetten. Hij heeft naast vele openhartige gesprekken met Hannelore ook andere voormalige volgelingen en familieleden gesproken. Op deze manier heeft hij een grondig beeld weten te schetsen van hoe een sekte opereert en wat de gevolgen zijn voor de mensen die erin leven, maar ook voor de families die van buitenaf hun dierbaren steeds meer zien vervreemden van de buitenwereld. Krake zal als adviseur betrokken zijn bij de ontwikkeling van de serie.

Schrijver Krake: „De professionele benadering van Hollands Licht, samen met hun ambitieuze plannen en internationale achtergrond met als moederbedrijf Warner Bros, gaven de doorslag om deze samenwerking aan te gaan. Ik ben enorm verheugd dat zo’n succesvolle dramaproducent dit relatief onbekende thema op de kaart wil zetten.”

Het verhaal van Hannelore is helaas nog steeds actueel. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland ongeveer tachtig sektes actief met zo’n tienduizend volgelingen.

Nieuws

menu