Proef: honderden straatlantaarns in Westerveld uit

Proef: honderden straatlantaarns in Westerveld uit

Dinsdagavond springen honderden straatlantaarns in Diever en Vledder niet meer aan. Het gaat om een proef van drie weken om te bekijken of minder verlichting mogelijk is.

De gemeente Westerveld heeft over het experiment overlegd met Dorpsbelang Vledder en Dorpsbelangen Diever, zegt een woordvoerster. ,,Er is in beide plaatsen ook een inloopavond geweest." Daarop konden inwoners meebepalen welke lantaarnpalen tijdens de proef uit kunnen. ,,Na afloop volgt zo spoedig mogelijk een informatieavond waarop het experiment wordt geëvalueerd."

De gemeente Westerveld kent al enkele jaren een zogenoemd licht- en duisternisplan. Belangrijk uitgangspunt is: 'verlichten als het moet, donker als het kan'. Overvloedig kunstlicht in de openbare ruimte heeft negatieve effecten op flora en fauna. Door kritisch te kijken naar de straatverlichting in de gemeente hoopt Westerveld bovendien 30 procent te kunnen bezuinigen op de onderhoudskosten. Volgens de woordvoerster vloeit de besparing niet automatisch in de gemeentekas. ,,Het geld wordt ingezet voor de aanschaf van duurzamer lampen. We hebben al een begin gemaakt met de vervanging van de oude lampen door LED en gaan daar mee door."

Stippenplan

In samenspraak met de bevolking en de dorpsvertegenwoordigers is voor de proef een zogenoemd stippenplan gemaakt. Dat geeft exact aan welke straatlantaarns de komende drie weken in- en uitgeschakeld zijn. Het stippenplan is te vinden op de website van de gemeente Westerveld. Al tijdens de proef, die duurt tot en met 22 maart, kunnen burgers en ondernemers hun mening geven. Ze kunnen een reactieformulier invullen. ,,We willen graag weten of mensen het prima vinden zo. Of misschien is het nu juist wel te donker geworden in de straat", legt de gemeentewoordvoerster uit.

In Diever en Vledder gaan in totaal 350 straatlantaarns op zwart. Werknemers van het bedrijf waaraan de gemeente het bovengrondse onderhoud aan het netwerk heeft uitbesteed, gaan de aangewezen lantaarnpalen langs en draaien er simpelweg de stoppen uit. Dinsdag 22 maart gaan alle 350 straatlantaarns weer aan.

Nieuws

Meest gelezen

menu