Proef: minder controle op legionellabacterie

Erik Ziengs. FOTO ARCHIEF DVHN

Bij wijze van proef zal de inspectie op legionellabesmetting van het water bij kleine recreatieondernemingen veel eenvoudiger worden.

Rompslomp
Hoteliers, campinghouders en bezitters van bungalowparken krijgen jaarlijks inspecteurs van vier verschillende instanties over de vloer om controles uit voeren op de legionellabacterie die de gevreesde veteranenziekte kan veroorzaken. Volgens Kamerlid Erik Ziengs (VVD) uit Assen levert dit de ondernemers naast hoge kosten ook een enorme administratieve rompslomp op.

De parlementariër stelde een initiatiefnota op om de regeldruk te verlichten. Minister Melanie Schulz van Haegen (Milieu & Infrastructuur, VVD) komt haar partijgenoot een eind tegemoet door bij wijze van proef een eenvoudiger systeem in te voeren. Voor grote instellingen als ziekenhuizen en verpleegtehuizen waar veel risicogroepen verblijven, blijven de strenge regels onverkort van kracht, het zelfde geldt voor sauna’s.

Veteranenziekte
Op 25 februari 1999 brak een legionellabesmetting uit bij de Westfriese Flora (tegenwoordig Holland Flowers Festival) in Bovenkarspel. Onder bezoekers werden 206 mensen ziek, van wie er 32 overleden. Het was een van de ergste uitbraken ter wereld van de veteranenziekte, die zijn naam dankt aan een besmetting in Philadelphia in 1976 waarbij 25 legionairs (veteranen) het leven lieten. Mensen op leeftijd zijn het minst weerbaar tegen de bacterie die gevaarlijk is bij inademing. Drinken van besmet water is niet gevaarlijk.

Volgens Ziengs is na het ongeluk in Bovenkarspel een overreactie van de politiek de reden van de complexe handhaving. ,,Samenleving en politiek bieden dan al gauw tegen elkaar op met maatregelen. Het is ongepast om voorgestelde maatregelen ter discussie te stellen’’, schrijft hij in zijn initiatief. Het Kamerlid noemt dit een ‘regelreflex’ die efficiënt noch effectief is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu