Proefboring naar aardgas bij Beilen uitgesteld

Proefboring naar aardgas bij Beilen uitgesteld

Vermilion stelt de proefboring naar aardgas in de buurt van Beilen met een jaar uit. Aanleiding is de historisch lage olieprijs, waar de gasprijs aan is gekoppeld.

Vermilion stelt de proefboring naar aardgas in de buurt van Beilen met een jaar uit. Aanleiding is de historisch lage olieprijs, waar de gasprijs aan is gekoppeld.

Gasproducent Vermilion Energy is sinds 2004 actief in Nederland. Het Canadese bedrijf is gespecialiseerd in aardgasvelden die te klein zijn voor bijvoorbeeld de NAM. In Drenthe produceert het bedrijf op dit moment aardgas in Grolloo en Geesbrug. Even buiten Wapse is afgelopen jaar een derde productielocatie in gereedheid gebracht. Van Northern Petroleum heeft Vermilion de concessie overgenomen voor een vierde Drents aardgasveld, dichtbij Beilen. De Britten wilden dit veld aanvankelijk aanboren vanaf Lheebroek. Dit stuitte echter op zo veel verzet van omwonenden dat inmiddels is besloten zo'n 600 meter verderop te gaan boren: aan De Mussels, dichtbij snelweg A28.

Vermilion wilde in de loop van dit jaar een proefboring doen om zekerheid te krijgen over de gaswinningsmogelijkheden ter plekke. Woordvoerder Fokke Jansma van Vermilion laat echter weten dat het bedrijf door de ontwikkelingen op de oliemarkt de plannen voor deze locatie heeft bijgesteld. ,,We willen nu niet eerder dan in 2017 een proefboring doen." Een vat olie kost momenteel rond de 30 euro. Sinds 2003 was olie niet meer zo goedkoop en de prijs van aardgas is traditioneel aan die van olie gekoppeld. ,,Overal waar we al gas produceren, gaan we daar gewoon mee door. Maar het budget voor nieuwe investeringen is even naar beneden bijgesteld."

De gemeente Westerveld kreeg woensdag te horen dat ze de Raad van State-zaak rond de gaswinning bij Wapse heeft gewonnen. Februari 2014 kreeg Vermilion van de gemeente een omgevingsvergunning voor een proefboring op deze locatie. Milieudefensie was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die wees de bezwaren in december van dat jaar af, waarna de milieuorganisatie het hogerop zocht. Maar ook van het hoogste bestuurlijke rechtscollege van het land krijgt de Canadese gasproducent nu vrij baan. Vermilion wint hier inmiddels aardgas. Jansma laat weten dat het bedrijf sinds november bezig is met de laatste tests van het gas. ,,De start van de daadwerkelijke productie verwacht ik dit voorjaar."

Tekst: Hans Knijff

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu