Professor Pannenkoek bakt de hele dag

Henk Buis (66) werd als student verliefd op de pannenkoek. Hij bakt ze elke dag in zijn winkel in Orvelte en noemt zich Professor Pannenkoek.

Pensioengerechtigde leeftijd, een vol en werkzaam leven achter de rug in een eigen cateringbedrijf en dan lekker relaxen? Niet voor Henk Buis. Hij wil pannenkoeken bakken. In het hoogseizoen staat hij zeven dagen per week, zes uur per dag te bakken voor de toeristen in museumdorp Orvelte. Daar vestigden hij en zijn vrouw zich drie jaar geleden met hun winkel Puur Pannenkoek. Wat bezielt hem?

Buis doet nu eindelijk wat hij altijd al wilde. Zijn studie Nederlands is vreemd genoeg de aanleiding geweest voor zijn passie voor pannenkoeken. ,,Dat pannenkoekenbakken begon uit geldnood in mijn studententijd’’, vertelt Buis met zichtbaar plezier. ,,Goedkoop en lekker. Ik en mijn vrienden deden onderling wedstrijden wie de lekkerste pannenkoek kon bakken.’’

Middeleeuws recept

Uit een manuscript uit de vijftiende eeuw, dat hij moest vertalen voor zijn studie, haalde hij een recept: de soet - of liefkoecken. Een soort peperkoek. ,,En dat gebruikte ik als basis voor een spelt-speculaaspannenkoek.’’ Die viel zo in de smaak dat hij won. Veertig jaar later is het een van de bestverkopende mixen in de winkel. Nog een voordeel: aan de wedstrijd zat een titel vast. ,,De winnaar mocht zich Professor Pannenkoek noemen.’’ En die titel draagt hij nog steeds met trots. Hij presenteert zich aan de toeristen als Professor Pannenkoek en promoot zo zijn zelfgemaakte pannenkoekenmixen.

Vlak zijn vrouw Francien Elenbaas (60) niet uit. Zij heeft veel ervaring in de retail, richtte de historische boerderij eigentijds in en bewaakt zo het imago van het merk Puur Pannenkoek.

Mixen

Er zijn nu drie biologische mixen te koop: cranberry-sinaasappel, spelt-speculaas en spelt-boekweit. Een appel-kaneelmix en een glutenvrije mix komen er binnenkort bij. Aan de mixen hoeft alleen nog water te worden toegevoegd. ,,Dat hebben we gedaan zodat je makkelijk een pannenkoek als ontbijt kunt maken. Mijn ouders woonden in Toronto en daar heb ik die goede gewoonte van overgenomen.’’ Ontbijt? Is dat niet ongezond dan? Een mythe, volgens de professor. ,,De laatste tijd hoor ik veel onzin over tarwe in de winkel. Dan wordt er gepraat alsof tarwe vergif is. Dat is gewoon niet waar. Als ik zeg dat ik een heel klein beetje dextrose gebruik, dat is druivensuiker, worden sommige mensen al angstig. Dat gaat echt te ver.’’

Dit seizoen hebben ze iets nieuws in de winkel: het Huis van de Granen. In samenwerking met bioboeren uit Garmerwolde en Kloosterburen en een molenaar uit Friesland worden meel, tarwe en granen aangeleverd. Er komt een maalmolen in de winkel zodat toeristen kunnen leren hoe ze zelf granen kunnen malen. ,,De trend is nu om steeds meer weer zelf te bakken. Het algemene gevoel is dat we te ver zijn gegaan in de gemakzucht, door alles kant en klaar te kopen. Hier kunnen we uitleg en informatie geven over de waarde van granen en wat je er allemaal mee kunt doen, en dan kunnen ze meteen de ingrediënten kopen.’’

Eigenlijk kan Buis niet wachten om voor de foto achter zijn bakplaat in de winkel te gaan staan. ,,Ze smaken weer goed hoor!’’ Voor hem is het altijd pannenkoekentijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu