Project slaat aan: 170 mensen vinden werk in Duitsland

Duitse werkgevers recruteren Nederlandse werknemers op de banenbeurs in Winschoten. FOTO HUISMAN MEDIA

Het project Werken in Duitsland slaat aan. Tot dusver hebben 170 werkzoekende Drenten en Groningers dit jaar een baan gevonden in Duitsland.

,,Voor de zomer zitten we op 400’’, zegt Geert van der Wal van uitkeringsinstantie UWV stellig.

Anderhalf jaar geleden ging het project Werken in Duitsland van start. De provincie Drenthe, de gemeenten Borger-Odoorn, Emmen, Coevorden en Hardenberg, het UWV en de Eems Dollard Regio (EDR) tekenden ervoor in twee jaar 400 werkzoekenden in Duitsland aan werk te helpen.

,,En dat gaan we halen’’, zegt Van der Wal, die met zijn Duitse collega’s van de Argentür für Arbeit in Nordhorn de balans opmaakte.

Website

Door de lancering van de website www.werkeninduitsland.nl in mei van dit jaar kwam de vaart er goed in. Op deze site is allerlei informatie te vinden over vacatures en banenmarkten aan de andere kant van de grens, de cultuur en gebruiken bij de oosterburen en tal van gereedschappen voor werkzoekenden, zoals een vertaalfunctie en een calculator om te berekenen wat er maandelijks onder de streep overblijft. Sinds kort is er ook een taaltest aan toegevoegd, zodat mensen kunnen kijken hoe hun Duits ervoor staat.

Laaggeschoold werk

,,We hebben bemiddeld voor mensen in allerlei sectoren. De grootste groep heeft laaggeschoold werk gevonden in Duitsland. Denk aan productiemedewerkers en helpenden in de zorg. Het mooie is dat voor die laatste groep geen opleiding bestaat in Duitsland. De vraag naar deze mensen in de zorg is echter groot. Zo kunnen mensen met weinig opleiding toch een goede boterham verdienen’’, zegt Van der Wal.

Na een proefperiode van een half jaar volgt doorgaans een vast dienstverband. Hoeveel mensen een vast contract hebben gekregen, kan Van der Wal nog niet zeggen. ,,Maar er zijn voorbeelden van mensen die al na een paar maanden een vast contract kregen, omdat de werkgever ze heel graag wilde hebben. Veel Duitse ondernemingen zijn familiebedrijven. Die hechten aan continuïteit, aan vastigheid.’’

Afstemming

Om ervoor te zorgen dat de man of vrouw met de juiste opleiding en ervaring op de juiste plek terecht komt, hebben het UWV en de Argentür für Arbeit zaken op elkaar afgestemd. ,,Het gaat onder meer om begripsbepalingen, zodat we aan beide zijden van de grens over hetzelfde praten. Die manier van werken bevalt goed en daar gaan we dus mee door.’’

Van der Wal gelooft niet dat de vraag in Duitsland van korte duur is. ,,De werkgelegenheid groeit er al vanaf 2009. Er zijn in Niedersachsen veel bedrijven bij gekomen. De economische structuur is stevig.’’

Nieuws

menu