Prominent lid beruchte cokebende uit Meppel knipt enkelband door: OM wil dat hij langer de cel ingaat

Enkelband. Foto: Archief ANP

De veroordeelde Meppeler drugscrimineel Ivo J. (31) moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt drie maanden langer de gevangenis in. J. maakte deel uit van de beruchte cocaïnebende uit Meppel. Tijdens zijn resocialisatie deze zomer knipte hij zijn enkelband door en was daarna wekenlang onvindbaar.

J. kwam op de opsporingslijst te staan en werd op 12 augustus op de snelweg tussen Meppel en Zwolle aangehouden door een arrestatieteam, drie weken nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Donderdag moest hij voor de rechtbank in Assen verschijnen. De officier van justitie vindt dat J. straf verdient, omdat hij zich onttrokken heeft aan zijn detentie.

In 2017 is J. veroordeeld voor drie jaar gevangenisstraf voor onder meer grootschalige handel in cocaïne en speed in Nederland, Duitsland en Zweden en het bezit van zware wapens.

Rechterhand bendeleider

Hij was de rechterhand van bendeleider Saied H., die acht jaar gevangenisstraf kreeg. Ook moet Ivo J. 300.000 euro terugbetalen aan het Openbaar Ministerie.

De 31-jarige Meppeler claimt dat hem een lagere celstraf is beloofd in ruil voor zijn uiterst belastende verklaringen over de criminele bende. Ook stelt hij dat het OM hem voor de strafzaak heeft toegezegd dat hij, als hij zou worden veroordeeld, niet meer de cel in zou hoeven als hij die verklaringen zou afleggen. Bij de politie heeft hij bijna veertig verklaringen afgelegd.

Goed gedrag

Het OM heeft die deal altijd met klem ontkend. Op 8 januari ging hij de gevangenis in voor de laatste tien maanden van zijn straf. Vanwege goed gedrag kwam hij in aanmerking voor een zogeheten penitentiair programma. Gevangenen mogen dan onder voorwaarden met een enkelband naar huis om te werken aan een terugkeer in de maatschappij.

J. mocht eind mei ook naar buiten, met elektronisch toezicht. Een van de voorwaarden was dat hij dagbesteding had. De eerste twee maanden verliepen goed, daarna kreeg hij onenigheid bij het bedrijf waar hij, in het kader van zijn resocialisatieprogramma, werkte. Toen hij na een week geen nieuwe dagbesteding had gevonden, moest hij zich melden voor een gesprek bij de gevangenis in Veenhuizen.

Was dom

„Ik kreeg rond 12.00 uur die dag een appje dat ik er om vier uur moest zijn. Ik schrok ervan. Ik had wel door dat ik zou moeten blijven”, zei J. tegen de rechtbank. „Eigenlijk had ik wel gewoon naar dat gesprek in Veenhuizen moeten gaan. Dat is wat ik fout heb gedaan. Het was ook dom om de discussie met die werkgever aan te gaan op dat moment.” Maar hij ging er vandoor. Na een maand werd hij gesignaleerd op de snelweg en opgepakt.

De Meppeler moet in elk geval tot 12 december in de gevangenis blijven. De kans dat J. opnieuw in aanmerking komt voor een penitentiair programma achten zijn advocaat en hij klein. De officier eist dat hij daarbovenop nog negentig dagen cel krijgt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu