Drugscrimineel Ivo J. uit Meppel knipt enkelband door en slaat op de vlucht. Rechter veroordeelt hem tot een langere celstraf

Foto: ANP

De veroordeelde drugscrimineel Ivo J. uit Meppel moet van de rechtbank langer in de gevangenis blijven, omdat hij er deze zomer vandoor is gegaan en wekenlang onvindbaar was terwijl hij onder elektronisch toezicht stond. J. was een prominent lid van de beruchte Meppeler cocaïnebende, de rechterhand van de veroordeelde bendeleider Saied H.

De 31-jarige Ivo J. werd in 2017 veroordeeld tot drie jaar cel voor lidmaatschap van een criminele organisatie en cokehandel. Een deel van die straf had de man in voorarrest al uitgezeten. Vanaf januari ging J. de gevangenis in om de laatste tien maanden uit te zitten. Op 22 mei kwam hij onder strenge voorwaarden vrij in het kader van een resocialisatieprogramma. J. stond onder elektronisch toezicht en moest dagbesteding hebben.

De man kreeg naar eigen zeggen ruzie met een begeleider in de kringloopwinkel waar hij werkte. Toen de Meppeler na een week geen nieuw (vrijwilligers)werk had gevonden, moest hij zich van de reclassering op 22 juli melden bij de gevangenis in Veenhuizen.

Opsporingslijst

J. zag volgens zijn verklaring aankomen dat hij weer de cel in moest. En daar had hij op dat moment weinig zin in. Hij liet zijn enkelband door iemand doorknippen en ging er vandoor. De Meppeler kwam op de opsporingslijst te staan. Drie weken later werd hij gesignaleerd in een auto en opgepakt.

Vanwege het overtreden van de voorwaarden is de kans klein dat hij nog in aanmerking komt voor het resocialisatieprogramma. Dat betekent dat hij de volledige tien maanden uit moet zitten. Daar komen 30 dagen extra gevangenisstraf bij, omdat J. er vandoor is gegaan terwijl hij zich in Veenhuizen moest melden.

Grens overschreden

De rechtbank is van oordeel dat er een signaal aan hem moet worden afgegeven dat hij een grens heeft overschreden. De extra straf is een deel van de straf die hij normaal gesproken niet uit hoefde te zitten. Wie veroordeeld is tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar of langer komt na twee derde van die straf voorwaardelijk vrij. Dat kan worden ingetrokken als veroordeelden de fout ingaan.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu