Protestlied SP tegen FOC vooral ‘ludiek protest'

Protestnummer Nee tegen FOC Assen

Zeg nee, nee, nee, tegen FOC. Protestband The Cherry Tomatoes (gelieerd aan SP) slingerde dinsdag een lied tegen FOC de wereld in.

 Zeg nee, nee, nee, tegen FOC. Protestband The Cherry Tomatoes (gelieerd aan SP) slingerde dinsdag een lied tegen FOC de wereld in.

Maker Peter van de Bunt bedacht het lied na gesprekken met winkeliers. ,,Het centrum lijkt bijna op een ramp. Ik heb het lied opgestuurd naar alle raadsleden met een nette mail. Ik vraag eigenlijk: denk nog eens heel goed na over de beslissing'', vertelt Van de Bunt.

Het lied moet vooral opvallen, maar of het ook echt de mening van een raadslid verandert weet Van de Bunt niet. ,,Ik heb van GroenLinks een reactie, maar zij stemden al tegen. De SP reageerde natuurlijk ook. De rest moet nog komen.''

In het filmpje van het protestlied zitten foto's van leegstaande panden in de binnenstad. Maar die zijn nu toch ook al leeg? Daar heeft FOC niets mee te maken.

,,Dat is wel waar wat je zegt. We moeten kijken naar creatieve oplossingen voor dat probleem. Misschien outletwinkels in leegstaande panden. Maar het TT Circuit, waar FOC moet komen, is voor verkeer en het centrum voor winkelen. Dat moet zo blijven.''

The Cherry Tomatoes is onderdeel van SP, maar werkt zelfstandig. De protestband heeft artistieke vrijheid, zegt fractievoorzitter Jan Broekema. Eerder schreven ze al een protestlied toen wijkcentrum De Steiger in Assen dicht ging. ,,Ze vinden muziek maken leuk.''

Vragen ze toestemming aan jullie?

,,Nee hoor. Wij vragen niet of ze iets willen schrijven en zij vragen niet of ze mogen schrijven.''

Wat vind je van het lied?

,,Ze laten een ander geluid horen, je moet het zien als een ludiek protest. Ik vind het gewoon grappig.''

Het protestlied verdween dinsdagmiddag alweer van YouTube vanwege een copyright-probleem. In het filmpje zaten foto's van een fotograaf die daar geen toestemming voor gaf. Het lied is inmiddels met nieuwe foto's weer online verschenen.

Bekijk de video hieronder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu