Provincie Drenthe komt in actie tegen autowassen op straat. 'Eén druppel olie kan 1000 liter grondwater vervuilen'

Je auto wassen in een wasstraat lijkt niet zo milieuvriendelijk, toch verdient dit de voorkeur omdat er hierbij veel minder kwalijke stoffen in de bodem komen. Foto: Archief DvhN

Was je auto niet op straat, maar in een wasstraat of een wasbox. Die oproep doet de provincie Drenthe aan de inwoners.

De oproep is onderdeel van een campagne om Drenten ervan bewust te maken dat het belangrijk is om het grondwater beter te beschermen tegen vervuiling. Bij het wassen van een auto komen allerlei vervuilende stoffen vrij, zoals restjes olie, slijpsel van remschijven en autoshampoo.

Vloeistofdichte bodem

In een wasstraat of wasbox komt het afvalwater niet in het riool of in de bodem, maar wordt het in een reservoir opgevangen en apart afgevoerd. De bodem is er vloeistofdicht gemaakt, zodat de grond niet vervuild raakt.

„We kunnen het mensen niet verbieden hun auto op straat te wassen, maar willen mensen wel oproepen dit niet te doen”, zegt woordvoerder Karin Betten van de provincie. De afvalstoffen van auto’s kunnen grote gevolgen hebben, stelt ze. Eén druppel olie kan 1000 liter grondwater ongeschikt maken om te drinken.

Sommige gemeenten verbieden in de algemene plaatselijke verordening wel om auto’s op straat te wassen. Dat leidt tot ongenoegen bij veel automobilisten. Zij hikken aan tegen de kosten van een wasstraat. Ook komt het op menigeen vreemd over dat een autowasstraat beter voor het milieu zou zijn dan je auto met de hand wassen.

Toch adviseren organisaties als de ANWB en Milieu Centraal de autowasstraat. Het is ook geen goed idee als het afvalwater in het riool terechtkomt.

„We zien dit toch als een voorbeeld van wat mensen zelf kunnen doen om het grondwater te beschermen”, zegt Betten. „Daarnaast roepen we mensen op bijvoorbeeld medicijnresten terug te brengen naar de apotheek of bij het chemisch afval te doen.”

Heel Drenthe drinkt grondwater

Gedeputeerde Hans Kuipers (GroenLinks) startte onlangs een programma om het Drentse grondwater beter te beschermen. Daarin werkt hij samen met de waterschappen, gemeenten, landbouworganisaties en vooral ook waterleidingbedrijven. Want al het Drentse drinkwater komt uit het grondwater. In Drenthe zijn zestien locaties waar drinkwater uit de bodem wordt gewonnen.

Betten: „Vooral in waterwingebieden willen we dat mensen hun auto niet op straat wassen. Maar eigenlijk geldt dit advies voor de hele provincie. Het is heel simpel: wat niet in het grondwater komt, hoeven we er ook niet uit te halen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Duurzaamheid
menu