Drenthe gaat handhaven op gebruik plakstrips tegen eikenprocessierups (die tot trage dood van vogels en vleermuizen leidt)

De inzet van een eikenprocessierupsstofzuiger is volgens de provincie een betere methode om het plaagdier te bestrijden. Foto: LC/Jan de Vries

De provincie Drenthe gaat mogelijk handhavend optreden als mensen nog plakstrips en Xantari gebruiken bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Dit kondigde gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) woensdag aan tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Hij reageerde op vragen van de Partij van de Dieren. Volgens Jumelet zijn deze middelen op zichzelf niet verboden, maar als beschermde diersoorten hierdoor ongewild het loodje leggen, dan moet de provincie optreden op basis van de Wet Natuurbescherming, zegt hij in een toelichting.

Plaagrupsen

De afgelopen weken bleek dat niet alleen de plaagrupsen lijden onder de middelen, maar ook tal van andere dieren, zoals vleermuizen, spechten en vlinders.

Heeft de provincie een ontheffing verleend voor de omstreden middelen? Dit wilde Statenlid Thea Potharst van de PvdD weten. Volgens Jumelet is dat niet het geval. Hij stelt dat de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de gemeenten. Hij gaat dan ook in overleg met de gemeenten over de vraag hoe voorkomen kan worden dat mensen verkeerde middelen gebruiken tegen de jeukrupsen. „We willen dat de gemeenten mensen uitleggen dat het niet de bedoeling is deze middelen te gebruiken en dat ze die moeten verwijderen”, zegt Jumelet.

Het goede voorbeeld

De provincie geeft bij de bestrijding van de plaagrups rondom provinciale wegen zelf het goede voorbeeld door wel natuurvriendelijke methoden te gebruiken, zoals het wegzuigen van de rupsen.

De eikenprocessierups veroorzaakte de afgelopen jaren veel overlast en daarom besloten gemeenten en provincie de bestrijding dit voorjaar voortvarend ter hand te nemen. De schrik was echter groot toen ook andere dieren door deze aanpak in het nauw kwamen. Zo bleef ook een specht kleven aan de plakstrips.

Nieuws

Meest gelezen

menu