Provincie leent bijna 12 miljoen euro aan Enexis voor uitbreiding energienetwerk

Zonnepark. Foto: Marcel Jurian de Jong

Regionaal netbeheerder Enexis mag, als provinciale staten van Drenthe akkoord gaat, een lening van 11,9 miljoen euro van de provincie Drenthe verwachten om haar energienetwerk uit te breiden.

Enexis moet de komende tien jaar naar verwachting 1,9 miljard euro investeren om voldoende capaciteit te hebben voor het toenemende aanbod van wind- en zonne-energie. Voor deze investering vraagt Enexis haar aandeelhouders een lening van in totaal 500 miljoen euro. De provincie Drenthe bezit 2,37 procent van de aandelen van de netbeheerder.

Met de aandeelhouderslening hoeft Enexis volgens de provincie geen duurdere leningen op de kapitaalmarkt af te sluiten. Daarmee blijven de kosten voor de netinvesteringen beperkt blijven voor de netbeheerder en inwoners. Bijkomend voordeel voor de provincie is dat het lenen aan Enexis meer rente oplevert dan het zogeheten schatkistbankieren.

Terugverdienen gaat naar verwachting 40 jaar duren

De aandeelhouderslening is feitelijk een voorfinanciering. De verwachting is dat Enexis in de komende 40 jaar de investeringen kan terugverdienen. Het is nog niet bekend wanneer welke investering in Drenthe uitgevoerd gaat worden. Wel is uit de plannen van Enexis af te leiden dat de investeringen in onze provincie bovengemiddeld zullen zijn.

Of ook de gemeentelijke aandeelhouders aan de lening meedoen is nog niet duidelijk. Het zou kunnen zijn dat de benodigde 500 miljoen euro alleen door de provinciale aandeelhouders bijeen wordt gebracht. Daarom wordt een bandbreedte tot € 15,7 miljoen aangehouden.

Naar verwachting wordt het voorstel voor de lening in de statenvergadering van woensdag 1 juli besproken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu