Als je geen diepe zakken hebt, moet je mee kunnen doen met nieuwe energie, daar wil de provincie Drenthe zich sterk voor maken

Drenten met een kleine portemonnee moeten mee kunnen doen met nieuwe vormen van energie. Dat zegde het provinciebestuur van Drenthe woensdag toe. Inwoners gaan daar hulp bij krijgen.

Een man legt isolatie aan onder het dak.

Een man legt isolatie aan onder het dak. Foto: shutterstock

De provincie gaat energiecoaches inzetten die mensen aan de keukentafel gaan helpen met het oplossen van allerlei problemen. Daarbij komen ook financiële zaken aan de orde.

De zogenoemde energietransitie heeft vooral voor huiseigenaren met een kleine portemonnee heel wat voeten in aarde. Want voordat een woning bijvoorbeeld gasvrij gemaakt kan worden, moeten zij in vaak eerst investeren in isolatie. Dit levert op termijn wel een lagere energierekening op, maar de kost gaat nu eenmaal voor de baat.

Statenlid Peter Zwiers (PvdA) is blij met de toezegging. ,,Dit is heel belangrijk om de energietransitie door te voeren’’, zegt hij. ,,Die betaalbaarheidsproblemen kun je niet oplossen als je de zaak niet ook vanuit de sociale hoek bekijkt. Het is belangrijk om dit soort kruisverbanden te leggen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu