Eerste Drentse rotte wilde zwijnen verstopt zich in maisveld bij Beilen. Provincie Drenthe opent de jacht

De foto die Alie Sikken vanuit haar woonkamer van de vijf wilde zwijnen maakte. Foto: eigen foto

De provincie Drenthe heeft de jacht geopend op vijf wilde zwijnen in het gebied tussen Beilen en Hoogersmilde, de eerste ‘rotte’ op Drentse bodem.

De dieren hebben zich verschanst in een groot maisveld aan het Vorrelveen, waar ze zich rijkelijk tegoed doen aan de kolven en behoorlijke schade aanrichten aan het gewas. Alie en Henk Sikken zagen de groep, bij zwijnen een rotte geheten, vorige week vanuit hun woonkamer bij het krieken van de dag in het natuurgebiedje tegenover hun huis lopen. ,,Toen er een auto naderde, staken ze snel de weg over en verdwenen weer in het maisveld’’, vertelt Alie Sikken. Toch slaagde ze erin met haar tablet een foto te maken.

Nulstand provincie: groot wild afschieten

De aanwezigheid van de dieren werd door de pachter van het land gemeld bij de provincie Drenthe, die een zogeheten nulstand hanteert: al het groot wild, zoals dam- en edelherten en wilde zwijnen, moet worden afgeschoten.

Volgens de provincie gaat het om de eerste rotte op Drentse bodem. ,,Zo nu en dan worden individuele dieren gesignaleerd in Drenthe. Dit is de eerste groep’’, laat een woordvoerster weten.

Aan de hand van poep en pootafdrukken heeft de provinciale nulstand-coördinator vastgesteld dat het inderdaad om een rotte wilde zwijnen gaat. Vervolgens zullen de speciaal opgeleide en door de provincie aangewezen boa’s opdracht krijgen de dieren af te schieten.

Wachten met afschot tot mais wordt geoogst?

Dat is bepaald geen a-b-c’tje. Slechts een enkele keer vertonen de zwijnen zich in het open veld, maar bij de minste of geringste onraad trekken ze zich terug in het maisveld. En dat is 25 hectare groot. Als de dieren zich niet meer laten zien, wordt met afschot gewacht totdat de mais wordt geoogst. Dan wordt het maisveld steeds kleiner en moeten de dieren zich op een zeker moment wel laten zien.

Alie Sikken: ,,Dat wij ze vorige week hebben gezien, is echt uitzonderlijk. Onze dochter heeft nadien verschillende keren geprobeerd ‘s morgens vroeg de zwijnen te zien en te fotograferen, maar dat is niet gelukt.’’

Jagers en boeren vermoeden dat er niet slechts enkele zwijnen in Drenthe rondlopen, maar dat het er meer zijn. In dat licht is er begin dit jaar over gesproken om voor de provinciale afschot niet alleen boa’s in te schakelen, maar ook leden van de wildbeheereenheden (wbe) in Drenthe aan te wijzen. ,,Dat was ruim een half jaar geleden en sindsdien is het stil gebleven’’, zegt Cas Wichers, die de jagers vertegenwoordigt in de Faunabeheereenheid Drenthe.

Boeren met schade kunnen bij BIJ12 aankloppen, de organisatie die namens de provincies de faunaschade afhandelt.

Nieuws

menu