Provincie Drenthe verdeelt in totaal 5,6 miljoen euro uit gebiedsfonds onder buren van windmolenparken

Windmolen langs de Drentse Mondenweg in Eerste Exloërmond. Foto: Huisman Media

Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe vragen Provinciale Staten om de financiële bijdrages aan de al veelbesproken ‘gebiedsfondsen windenergie’ officieel vast te stellen.

Het gaat om een totaalbedrag van 5,6 miljoen euro voor gebiedsfondsen in de gemeenten Aa en Hunze (1.670.667 euro), Borger-Odoorn (2.384.333 euro), Emmen (1.035.000 euro) en Coevorden (510.000 euro). Dat bedrag is inclusief 2,1 miljoen euro van het rijk, bestemd voor Borger-Odoorn en Aa en Hunze.

Initiatiefnemers en omwonenden werden het niet eens

Het is aan de in de gemeenten georganiseerde bewonersoverleggen om precieze bestedingsdoelen te formuleren. Daarvoor zijn al of worden nog juridische rechtsvormen (bijvoorbeeld stichtingen) opgericht.

Met name in Aa en Hunze was daar veel over te doen, omdat de initiatiefnemers en omwonenden het niet eens werden. Ook de initiatiefnemers van het windpark in Aa en Hunze en Borger-Odoorn (Windpark Drentse Monden en Oostermoer) stellen geld beschikbaar, op basis van de energieopbrengst van de 45 turbines. Vijftien jaar lang het om een jaarlijks bedrag van ongeveer drie ton.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu