Zuidlaren is een belangrijk winkelgebied, maar er moet nu écht wat gebeuren. Provincie zet er geld en druk op

Het terrein van de Prins Bernhardhoeve ligt al geruime tijd grotendeels braak. Foto DvhN

In Zuidlaren moet nu écht wat gebeuren, zegt gedeputeerde Henk Brink (VVD). Hiervoor ligt 1 miljoen euro klaar, maar de gemeente Tynaarlo moet aan de slag.

Het geld van de provincie is bedoeld om de dorpskern verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijk winkelgebied. Het terrein van de Prins Bernhardhoeve speelt hierin een belangrijke rol. „Zuidlaren is voor de hele regio een belangrijk winkelgebied”, stelt Brink vast. „Ik ben altijd onder de indruk hoeveel mensen erop afkomen. Er moet echter wel veel gebeuren. Daar helpen we als provincie graag bij.”

Miljoen lag al meer dan vier jaar op de plank

Op voorspraak van Henk Brink besloot het provinciebestuur dinsdag het geld op tafel te leggen. „Eigenlijk lag dit al zeker vier jaar klaar”, vertelt Brink. „Toen Nina Hofstra nog wethouder was in Tynaarlo hebben we het al gereserveerd.”

Er kwam in 2018 echter een ander gemeentebestuur, René Kraaijenbrink volgde Hofstra op en er is lang gedelibereerd over wat er nu met de voorzijde van het PBH-terrein moest gebeuren. Eind vorig jaar hakte de gemeenteraad de knoop door: er kunnen hier twee supermarkten komen, alsmede ruimte voor voorzieningen op het gebied van zorg en cultuur.

Brink hoopt dat er met dit besluit schot in de zaak komt. „Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, maar er ligt nu een besluit waarmee we verder kunnen.”

Hij zegt dat hij in de tussentijd wel eens druk heeft gezet op het gemeentebestuur om een knoop door te hakken. Het geld komt uit een fonds dat de provincie al jaren geleden in het leven riep om winkelgebieden bij de tijd te brengen. Meestal komt dit erop neer dat die compacter en gezelliger moeten worden.

Nieuws

menu