Provincies doen urgente oproep bij Economische Zaken: steun dorpshuizen en wijkcentra in coronacrisis

Het dorpshuis van Leermens. Foto: DVHN

De provincies Drenthe, Groningen en Friesland sluiten zich bij vijf andere provincies aan in een dringende oproep aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ze willen financiële steun voor dorpshuizen en wijkcentra.

Dorpshuizen en wijkcentra kunnen geen beroep doen op de regeling ‘Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19’ (TOGS). Deze regeling stelt eenmalig 4.000 euro beschikbaar voor sectoren getroffen door de coronacrisis. Dorpshuizen en wijkcentra zijn hiervan uitgesloten op basis van hun SBI-codering. De noordelijke provincies, samen met Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland, willen hier verandering in brengen.

De provincies steunen hiermee de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK). Volgens hen kunnen dorpen niet zonder dorpshuizen en wijkcentra. Ze dragen bij aan leefbaarheid en spelen een belangrijke rol voor dorpelingen die ze bezoeken en de vrijwilligers die er werken. Door de coronacrisis kunnen deze ontmoetingsplekken niet open. De kosten lopen echter wel door. Daarom is financiële steun nu nodig, aldus de initiatiefnemers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu