Psycholoog Rosalie van verpleeghuis in Hoogeveen biedt zorgpersoneel luisterend oor als spanning over corona ze te veel wordt

Psycholoog Rosalie Cloo. Eigen foto

Normaal gesproken is psycholoog Rosalie Cloo van Treant vooral bezig met diagnostiek en het maken van omgangsadviezen voor de zorgteams van bewoners in woonzorgcentra die lijden aan dementie. Door corona is haar werk behoorlijk veranderd.

,,Omdat de familie niet op bezoek mag, is er bij de bewoners vooral veel behoefte aan contact”, zegt de Groningse (26). De psycholoog werkt bij verpleeghuis Weijdesteyn, woonwijkcentrum Bilderdijk in Hoogeveen en verpleeghuis het Tonckenshuis in Zuidwolde. ,,Het is een gekke situatie. Bezoek mag niet meer komen, daardoor is het een stuk rustiger. Op de gesloten afdeling, met dementerende bewoners, gaat het leven gewoon door. Zij snappen niet goed wat er aan de hand is.”

Extra persoonlijke aandacht

De functie van Cloo is eigenlijk om het zorgteam te adviseren over de behandeling van bewoners met geheugenproblematiek die bijvoorbeeld angst of depressie ervaren. ,,De zorgmedewerkers hebben het nu ontzettend druk. Dat komt door de extra voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen, maar ook omdat de bewoners geen bezoek krijgen. Wij proberen het zorgpersoneel te helpen door bewoners extra persoonlijke aandacht te geven.” De psycholoog merkt dat de bewoners de nabijheid en het contact van familie erg missen.

Spanning

De instellingen voor ouderenzorg doen er alles aan om het coronavirus buiten de deur te houden. Als dan toch een bewoner is besmet met corona, zoals op twee Treant-locaties in Emmen en Odoorn is gebeurd, kan dat voor spanning zorgen bij het zorgpersoneel. Het psychosociaal team is bezig om een telefonische hulplijn op te zetten voor de medewerkers in de zorginstellingen die daar mee te maken krijgen. ,,Op het moment dat er een coronabesmetting is, kan paniek ontstaan door angst op verdere verspreiding van het virus. De stress kan te veel worden, zeker als je ook sterk moet zijn voor de bewoners. Wij kunnen een luisterend oor bieden. Dat kan vaak al helpen om stress te verminderen.”

Kijk hier de vlog van psycholoog Rosalie Cloo

Nieuws

Meest gelezen

menu