Achtergrond: Puinruimers moeten crisis in Hoogeveen bezweren ('Ellende met elkaar oplossen')

Tot zaterdag kenden ze elkaar niet, maar het nieuwe zakencollege van Hoogeveen voelt zich na de eerste, intensieve gesprekken toch al een beetje een team. ,,We willen de ellende met elkaar oplossen.’’

De nieuwe wethouders van Hoogeveen, v.l.n.r. Jan Zwiers, Werner ten Kate, Janita Tabak en Derk Reneman.

De nieuwe wethouders van Hoogeveen, v.l.n.r. Jan Zwiers, Werner ten Kate, Janita Tabak en Derk Reneman. Foto: Gerrit Boer

Het zijn bijzondere tijden in bestuurlijk Hoogeveen. Donderdag wordt er een nieuw zakencollege geïnstalleerd dat met de raad de financiële problemen moet oplossen en verstoorde verhoudingen binnen de gemeentepolitiek herstellen.

Harde noten moeten gekraakt, pijnlijke bezuinigingen doorgevoerd. Mogelijk stijgt de onroerendezaakbelasting volgend jaar met 28 procent, maar ook op andere terreinen moet Hoogeveen de tering naar de nering zetten.

Uitstel begroting

Het zakencollege, dat in elk geval tot de verkiezingen van maart 2022 wordt aangesteld, waakt over een begroting van een slordige 181 miljoen euro. Voor 3 december -Hoogeveen heeft drie weken uitstel gekregen- moet er een sluitende begroting bij de provincie liggen.

Mochten de nieuwe puinruimers al een mantra hebben, dan is het: ‘met elkaar.’ Jan Zwiers en Derk Reneman herhaalden dat maandag tijdens de perspresentatie.

,,De gemeenteraad zit aan het stuur en wij zijn een uitvloeisel van wat die raad wil.’’ Volgens Reneman, nog woonachtig in Nieuw-Vennep, is het van belang dat de pijn verdeeld wordt. ,,De gemeenteraad moet die verdeling maken.’’

‘Politieke kleur doet er niet toe’

Het nieuwe zakencollege wil expertise inbrengen, rust en stabiliteit. Het viertal heeft een cv dat als een klein fanfarekorps voor hen uit marcheert. De politieke kleur, zo benadrukten ze, doet er niet toe. ,,We zitten hier niet namens een partij, maar zijn van de gemeente Hoogeveen’’, stelde Janita Tabak.

Werner ten Kate (50) uit Ommen was zowel wethouder als waarnemend burgemeester. Van 2007 tot 2013 was Ten Kate wethouder in de gemeente Lansingerland, tussen Rotterdam en Zoetermeer. Aansluitend op het wethouderschap was hij gedurende vijf jaar waarnemend burgemeester van de gemeente Giessenlanden. Ten Kate werkt nu nog bij de provincie Drenthe.

FC Emmen

Jan Zwiers (54), uit Aalden, was van 2014 tot maart van dit jaar wethouder in de gemeente Coevorden. Voor het wethouderschap was Zwiers werkzaam in de corporatiesector en als accountant. Ook is hij ondernemer geweest. In maart van dit jaar heeft Zwiers de overstap gemaakt naar de functie van algemeen directeur bij FC Emmen, de club waar hij ooit ook zelf gevoetbald heeft.

Janita Tabak (50) was van 2011 tot 2014 wethouder in de gemeente Kampen. Sinds 2018 is ze voorzitter van het presidium. Naast het raadswerk heeft zij haar eigen bedrijf waarbij zij onder andere adviseert over organisatieontwikkeling. Tevens vervult zij meerdere toezichthoudende functies op het terrein van wonen en cultuur.

Verkeer en Waterstaat

Derk Reneman (56) was van 2014 tot 2019 wethouder in de gemeente Haarlemmermeer. Hij is gepromoveerd op een studie naar de relatie tussen organisatieautisme en beleidseffectiviteit bij gemeenten. Reneman is verder werkzaam geweest in de functies van directeur en hoofd bij de ministeries van OC&W en Verkeer en Waterstaat.

Met de komst van het zakencollege neemt Hoogeveen afscheid van het traditionele college van B en W, gebaseerd op een meerderheidscoalitie met ‘eigen’ wethouders en een oppositie.

De basis is een door alle partijen opgesteld raadsprogramma; een gezamenlijk akkoord met uitgangspunten voor het beleid. Donderdag wordt afscheid genomen van het nog zittende tweetal wethouders: Gert Vos (ChristenUnie) en Erik Giethoorn (CDA).

De komst van een zakencollege met vier nieuwe wethouders kost Hoogeveen geld. Hoeveel wilde burgemeester Loohuis nog niet zeggen. Het gaat, naast de aanstelling van het viertal, in elk geval om de inhuur van een werving- en selectiebureau en wachtgelden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu